Z. ZVOLENSKÁ: Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu

NETKY.SK • 17 September 2012, 10:45 • 2 min
Z. ZVOLENSKÁ: Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu

Z. ZVOLENSKÁ Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu - Politika Situácia ohľadne možných otráv metylalkoholom na Slovensku nie je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dramatická alebo kritická.

slovakia

left justify in out

img

Situácia ohľadne možných otráv metylalkoholom na Slovensku nie je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dramatická alebo kritická. "Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu," uviedla šéfka rezortu. Za najväčšie nebezpečenstvo považuje internetový nákup alkoholu, pri ktorom privážaný alkohol nie je možné zadržať. Ostatný kontrolovaný alkohol na Slovensku bol podľa zastupujúceho hlavného hygienika Ivana Rovného doteraz bezpečný a označený.
Podľa informácií ministerky Zvolenskej sa doteraz vykonalo na Slovensku 2600 kontrol, pričom bolo skontrolovaných 24 druhov tvrdého alkoholu. Ani v jednom prípade nedošlo k pozitívnemu nálezu na obsah metanolu. 
Hlavný hygienik SR Ivan Rovný dodal, že okamžite ako Úrad verejného zdravotníctva dostal z rýchleho výstražného systému informáciu o nebezpečnom alkohole, začali konať. "Oslovili sme regionálne úrady verejného zdravotníctva v blízkosti hraníc s Českou republikou."
Ministerka Zvolenská naďalej upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré môže predstavovať alkohol z Česka, nakúpený prostredníctvom internetu. " Chcela by som poprosiť občanov, aby takýmto spôsobom nenadobúdali alkohol z Českej republiky a v prípade, že si ho takto kúpili ešte pred vypuknutím nešťastných udalostí, prosím, aby tento alkohol zaniesli na policajné stanice, kde bude urobený jeho rozbor."
Otrava metylalkoholom sa v nedeľu (16.9.) potvrdila u štyroch ľudí, ktorí na oslave popíjali domácu pálenú slivovicu dovezenú z Českej republiky. Išlo o neoznačený alkohol v plastových fľašiach bez etikety. "Pacienti v SR sú oproti českým prípadom, ktoré boli fatálne, v relatívne dobrom stave," skonštatovala Zvolenská s tým, že aké budú mať pacienti následky, sa uvidí po detoxikácii. Žiadne ďalšie prípady sa doteraz nezaznamenali, niekoľko ľudí podľa ministerky vyhľadalo lekára, ukázalo sa však, že išlo o bežnú intoxikáciu alkoholom.
Ministerka zdravotníctva uviedla, že je v neustálom spojení s českým rezortným kolegom. "Okamžite po udalostiach v Prešove sme vytvorili aj krízový štáb s hlavným hygienikom a generálnym riaditeľom sekcie zdravia, situáciu zatiaľ nehodnotíme ani ako dramatickú, ani ako kritickú." Ministerka si však myslí, že súčasné udalosti poslúžia na otvorenie diskusie. "V tejto chvíli nie je dôvod na obmedzenie alkoholu – je tu ale argument na zaoberanie sa jeho konzumáciou – v poslednom čase sme sa sústredili na problémy s fajčením, avšak je tu priestor a dôvod, aby sme sa začali venovať osvete a prevencii zameranej na konzumáciu alkoholu.
Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 21 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies