Z výrobných liniek Volkswagenu Slovakia zišiel štvormiliónty automobil

NETKY.SK • 10 November 2014, 12:33 • 2 min
Z výrobných liniek Volkswagenu Slovakia zišiel štvormiliónty automobil

BRATISLAVA - Z výrobných liniek spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) zišiel už štvormiliónty automobil. Jubilejný Volkswagen Touareg v modrej Reef farbe s motorom V6 TSI poputuje do Japonska.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval hovorca VW SK Vladimír Machalík, vozidlá zo Slovenska smerujú zákazníkom do 148 krajín sveta, pričom každé z nich je vyrobené špeciálne na objednávku zákazníka. Spĺňať okrem toho musia aj technické normy jednotlivých trhov.

 

Jubilejný štvormiliónty Touareg tak zodpovedá japonským štandardom. Disponuje držiakom na svetlicu, ktorá sa v Japonsku využíva namiesto výstražného trojuholníka, čítačkou špeciálnych kariet, ktorými sa platí v Japonsku diaľničné mýto, a má zabudované kamery v spätných zrkadlách. Tie sú v prípade výšky viac ako 120 cm od dotyku kolies s vozovkou po spodnú hranu okna tiež povinnosťou.

 

Keďže rôzne trhy majú rôzne špecifikácie, len samotný Touareg sa v Bratislave vyrába vo viac ako milióne variácií. Najväčšími trhmi VW SK sú Nemecko, Čína a USA. Bratislavský závod VW SK je pritom jediným automobilovým závodom na svete, v ktorom sa vyrábajú vozidlá piatich značiek pod jednou strechou.

 

Prvé, ešte predsériové vozidlo v Bratislave vyrobili v decembri 1991. Sériová produkcia sa začala v areáli v Devínskej Novej Vsi 14. februára 1992. Prvým vyrobeným modelom bol Volkswagen Passat Variant. Denná produkcia dosahovala na vtedajšie pomery 15 automobilov za deň a za rok 2100 automobilov. 

 

V roku 1994 pribudla výroba modelu Volkswagen Golf, ku ktorej neskôr prišiel model Volkswagen Bora. V roku 1998 sa pritom firme prvýkrát podarilo prekonať hranicu 100.000 vyprodukovaných vozidiel za rok. V roku 1999 sa začala produkcia Volkswagenu Polo. 

 

Celých 11 rokov trvalo, kým 28. mája 2003 zišlo z linky miliónte vozidlo linky bratislavského závodu – Volkswagen Touareg. Práve nová výroba SUV (Sports Utility Vehicle) Touarega a karosérií Porsche Cayenne, ktorá sa začala v roku 2002, sa zaslúžila o nárast produkcie. Paleta modelov z Bratislavy sa pritom stále rozširovala. Na dva roky zavítala do Bratislavy značka SEAT. Model Ibiza sa v hlavnom meste Slovenska vyrábal v rokoch 2003 až 2005. Paletu SUV najvyššej triedy v roku 2005 doplnilo prémiové Audi Q7. Dvojmiliónte vozidlo tak spoločnosť oslávila 25. mája 2007.

 

V roku 2008 preniesla na Slovensko výrobu značka ŠKODA a Octaviu tu produkovala až do mája 2010. Sériová výroba modelov Volkswagen up!, ŠKODA Citigo a SEAT Mii, ktorá sa začala v druhej polovici roka 2011, priniesla výrazný nárast produkcie. Na trojmiliónty automobil aj vďaka nej bolo treba čakať už „len“ päť rokov. V júni 2012 sa ním stal Touareg pre fínskeho zákazníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies