Z výpovede Mitríka v kauze Čuňo som nebol nadšený

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:37 • 2 min
Z výpovede Mitríka v kauze Čuňo som nebol nadšený

Z výpovede Mitríka v kauze Čuňo som nebol nadšený

slovakia

left justify in out

Podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic nechce posudzovať odbornú kvalifikáciu kandidáta SDKÚ-DS na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka. Pozná ho iba ako primátora Spišskej Novej Vsi a poslanca Národnej rady SR v čase, keď on sám pôsobil vo vláde ako minister spravodlivosti.
      Podľa vlastných slov však "nebol nadšený" z Mitríkovej výpovede v kauze bývalého košického starostu Eugena Čuňa, ktorý je podozrivý z korupcie. Mitrík podľa denníka SME v minulosti pred súdom vypovedal, že v čase, keď mal Čuňo v Košiciach preberať úplatok, bol s ním v Spišskej Novej Vsi.
      "Nechcem komentovať trestné kauzy, najmä tie, ktoré nie sú celkom skončené a už vôbec nebudem komentovať jeho výpoveď. Nadšený som z toho nebol," reagoval na túto skutočnosť Lipšic pred dnešným rokovaním koaličnej rady, ktorá má rozhodnúť práve o obsadení postu riaditeľa SIS.
      Návrh premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) na nomináciu Mitríka v pondelok (19.7.) jednomyseľne odobrilo stranícke prezídium. Šéfka exekutívy sa podľa vlastných slov pri výbere prvého muža spravodajskej služby opierala o niekoľko kritérií. "Charakter, bezúhonnosť, politická skúsenosť, vernosť, oddanosť myšlienkam a hodnotám a rovná chrbtová kosť," vysvetlila. Tiež jej záležalo na tom, aby to bol človek, ktorý po skončení tejto funkcie nebude zneužívať získané informácie a ktorý nie je zosieťovaný rôznymi spôsobmi s minulosťou.
      Riaditeľa tajnej služby vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. Táto kompetencia sa počas fungovania SIS menila. Po vzniku služby v roku 1993 ňou disponoval prezident, po novelizácii zákona v roku 1995 mala právomoc menovať a odvolávať riaditeľa SIS vláda. Podľa ďalšej novelizácie, ktorá platí od roku 1999, vymenúva a odvoláva šéfa SIS opäť prezident, a to na návrh vládneho kabinetu. V súčasnosti tajnú službu riadi nominant vlády Roberta Fica (Smer-SD) Jozef Magala. Vo funkcii je od 27. júla 2006 a je v poradí jej piatym riaditeľom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona