Z východu Ukrajiny sa sťahuje časť pozorovateľov OBSE

NETKY.SK • 14 Január 2015, 14:37 • 2 min
Z východu Ukrajiny sa sťahuje časť pozorovateľov OBSE

MOSKVA/BERLÍN - Časť pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa stiahla z východu Ukrajiny, kde pokračujúce násilnosti ohrozujú platnosť krehkého prímeria.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Niektoré členské štáty dočasne stiahli svojich pozorovateľov z Luhanskej a Doneckej oblasti," uviedol hovorca OBSE Michael Bociurkiw, ktorého citovala agentúra DPA. Nespresnil pritom, o aký počet pozorovateľov ide, ani z ktorých krajín pochádzajú.
     

Ruský vyslanec pri OBSE Andrej Kelin uviedol, že niektoré západné štáty sťahujú svojich pozorovateľov kvôli obavám o ich bezpečnosť. Experti podľa neho diskutujú o tom, ako zlepšiť bezpečnostnú situáciu v zóne konfliktu. 
     

Neozbrojení civilní pozorovatelia OBSE monitorujú dodržiavanie prímeria medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Misia mala na Ukrajine celkovo 374 medzinárodných pozorovateľov, z ktorých 217 pôsobilo vo východných oblastiach. 
     

V utorok v zóne bojov zahynulo 15 ľudí a viac ako 30 utrpelo zranenia. Išlo o najkrvavejší deň ukrajinského konfliktu za ostatné mesiace. Medzi obeťami bolo aj 12 civilistov, ktorý prišli o život, keď delostrelecký granát zasiahol autobus južne od mesta Doneck. 
     

Podľa ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) za uplynulých 24 hodín zahynul pri zrážkach so separatistami jeden vojak a 17 utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies