Z vraždy prvého stupňa usvedčili 21-ročného neonacistu

NETKY.SK • 8 December 2018, 07:33 • 2 min
Z vraždy prvého stupňa usvedčili 21-ročného neonacistu

WASHINGTON - Z vraždy prvého stupňa usvedčili v piatok 21-ročného neonacistu, ktorý vlani v auguste zabil ženu, keď autom vrazil do skupiny ľudí demonštrujúcich proti pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Jamesa Alexa Fieldsa mladšieho zo štátu Ohio, označovaného prokurátormi za belošského rasistu, uznala porota súdu v Charlottesville za vinného vo všetkých bodoch obžaloby vrátane piatich prípadov úmyselného ublíženia na zdraví s priťažujúcimi okolnosťami, troch prípadov úmyselného ublíženia na zdraví i úteku z miesta činu, po náraze autom, priblížila stanica BBC.

 

Dvanásťčlenná súdna porota k takémuto rozsudku dospela za menej než deň. Porotcovia sa znovu zídu v pondelok, aby určili o výšku trestu. Fieldsoví hrozí 20-ročné až doživotné väzenie.

 

Fieldsoví právni zástupcovia na súde nespochybňovali, že ich klient sedel za volantom auta, ktoré do ľudí vrazilo. Tvrdili však, že konal "v strachu o vlastný život" odkazujúc na chaotický deň, pri ktorom belošskí demonštranti aj niektorí protidemonštranti prišli do Charlottesvillu so strelnými zbraňami.

 

Belošský nacionalisti sa vlani 12. augusta zišli v Charlottesville na zhromaždení nazvanom "Zjednoťte pravicu", ktoré ohlásili ako protest proti odstráneniu pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi.

 

Voči tomuto pochodu prišli protestovať protidemonštranti. Do skupiny z nich vrazil autom James Alex Fields mladší, ktorý zabil 32-ročnú Heather Heyerovú a zranil desiatky ďalších ľudí.

 

Americký prezident Donald Trump si v dňoch po pochode v Charlottesville vyslúžil značnú kritiku za to, že dal na rovnakú úroveň belošských nacionalistov a protidemonštrantov, keď vyhlásil, že "obe strany" sú zodpovedné za vtedajšie násilie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies