Z vraždy maltskej novinárky, ktorá poukázala na meno premiéra v kauze Panama Papers, obvinili troch mužov

NETKY.SK • 6 December 2017, 06:27 • 2 min
Z vraždy maltskej novinárky, ktorá poukázala na meno premiéra v kauze Panama Papers, obvinili troch mužov

VALLETTA - Troch mužov obvinili v utorok z októbrovej vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

slovakia

left justify in out

Za prísnych bezpečnostných podmienok prečítali na súde vo Vallette obvinenia voči bratom Alfredovi a Georgeovi Degiorgiovcom, ako aj voči Vinceovi Muscatovi. Ten má rovnaké priezvisko ako maltský premiér Joseph Muscat, ale nie sú v príbuzenskom vzťahu. Všetci traja obvinení majú kriminálnu minulosť a pred súdom uviedli, že sa cítia nevinní.

 

Sudca vyhovel žiadosti, aby im zmrazili majetok. Ich obvinenia obsahujú držanie zbraní či materiálu na výrobu bômb. Boli v skupine desiatich mužov zatknutých v pondelok ráno. Siedmich mužov prepustili na kauciu, ale ich vyšetrovanie bude pokračovať.

 

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija. Pri výbuchu bola použitá trhavina TNT, čo je v rozpore s predchádzajúcimi správami o použití plastickej výbušniny Semtex.

 

Galiziová odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, "ústrednej postavy"škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.

 

Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Europol. Vybavenie FBI vraj pomohlo k zozbieraniu dôkazov z "elektronickej komunikácie", ktoré viedli k podozrivým.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies