Z vraždy bossa Čongiho je obvinených päť silných mužov slovenského podsvetia

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 07:09 • 2 min
Z vraždy bossa Čongiho je obvinených päť silných mužov slovenského podsvetia

Z vraždy bossa Čongiho je obvinených päť silných mužov slovenského podsvetia

slovakia

left justify in out

img

Z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongiho, ktorého zastrelili 9. septembra 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke, je obvinených päť osôb, ktoré sú považované za silných mužov slovenského podsvetia, vrátane Karolla Mella, ktorý je už po druhý raz na úteku.
      Atentát na Čongiho bola posledná vražda šéfa starej gardy podsvetia. Policajti vyšetrovanie prípadu v roku 2007 prerušili, lebo sa im nepodarilo nájsť vraha. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová v stredu pre TASR potvrdila, že v prípade je obvinených päť osôb a prípad dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Televízia JOJ v stredu v hlavných správach uviedla iniciály obvinených.
      Nový Čas aj TASR zistil zo zdroja z justičného prostredia, že ide o známe mená zo slovenského podsvetia. Obvinení sú Viliam Mišenka, Karol Mello, Ľuboš Ferus, Roland Zdichavský a Štefan Borko. Na Čongiho likvidácii sa podieľali aj ďalšie osoby, ktorých totožnosť polícia zatiaľ nepozná. Podľa zdrojov TASR by malo dnes, či v najbližších dňoch, v tejto kauze prebehnúť výsluch obvinených osôb, ktoré nie su na úteku.
            Mišenka a Mello sú na úteku. Zdichavský sedí vo väzbe pre iné obvinenie (pre trestný čin vydierania) a Ferusa zrejme, podľa dnešného portálu čas.sk policajti pred pár dňami zadržali. Či dolapili aj Borka nie je známe.
      Zdroj Nového Času tvrdí, že policajti pracujú s verziou, že Mišenka a Ferus zabezpečili peniaze na nákup zbraní a áut. Suma bola naozaj vysoká. Išlo o niekoľko miliónov korún. Strelcami bol Mello a Borko. Ako bolo známe už pár dní po vražde, podľa polície si strelci na Čongiho počkali v dodávke zaparkovanej neďaleko pizzerie. Výstrely zo samopalu zazneli, keď nastupoval do pancierového mercedesu. Zomrel na mieste, jeho kamarát bol zranený. Strelcov zaznamenali aj kamery. Hodinu po vražde privolali hasičov k požiaru pri obchvate smerom z Petržalky do Mlynskej doliny. Po zahasení dodávky s ukradnutými českými evidenčnými číslami kriminalisti našli dva samopaly a dve pištole.
      Karol Mello čelí  obvineniu z objednávky vraždy. Pri vyčíňaní jeho kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec a žena, pôvodne bol však útok namierený na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Polícia sa podozrivým dostala na stopu na jar 2006. Prípad rieši Okresný súd Bratislava 1 na lavici obžalovaných je aj východoslovenský boss Branislav Adamčo. Mello bol na úteku od novembra 2006. Spolu s ním utekala aj jeho partnerka, herečka Zuzana Marošová so synom Ivanom Olegom. Píše ďalej čas.sk
      Zadržali ho 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. V dome, kde žil s partnerkou a synom, kriminalisti zaistili niekoľko mobilných telefónov a viaceré doklady totožnosti. Tamojšie justičné orgány ho na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli v apríli a sudca ho posadil do väzby. Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby nižšieho súdu na slobodu.
      Vyšetrovateľ obvinil Mella aj z vraždy, Jozefa Gudábu, ktorá sa stala v marci 2003. Podľa polície sa na skutku podieľal aj spomínaný Viliam Mišenka a na mieste činu bol aj jeho synovec Jozef Mišenka . Mello je na úteku a súd na neho vydal zatykač. Neskôr Mella obvinili ešte z ďalšej vraždy z roku 1996.
      Mišenka je Mellov komplic, aj je obvinený z vraždy už spomínaného Gudábu aj z vraždy svojho synovca Jozefa Mišenku, ktorá sa stala vlani v júli, a aj z vraždy podnikateľa Jána Krišku, ktorého zavraždili na jeseň 2001 v Sládkovičove. Mišenka je na úteku a je na neho vydaný zatykač. Na mafiánskych zoznamoch, ktoré vlani na jeseň unikli z polície je v skupine sýkorovcov. Kto je Ľuboš Ferus?
      Ľuboš Ferus patril k starej garde. V 90-tych rokoch sa pohyboval v blízkosti bosa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru. Toho zavraždili v roku 1997.  Ferusove meno sa skloňovalo v súvislosti s krádežou peňazí z VÚB v Nitre v januári 1996.  Zmizla historicky najvyššia suma - 173 mil. slovenských korún. Prípad nie je na súde dodnes ukončený. Ferus vypovedal aj v kauze vraždy Róberta Remiáša, ktorý zomrel pri výbuchu nálože v jeho aute v apríli 1996. Remiáš bol spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom - korunným svedkom zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča do Rakúska. Bratislavský krajský súd Ferusa v januári 2009 oslobodil spod obžaloby kvôli podvodom s diaľničnými známkami z roku 2001. Ferus, ktorý po obvinení v roku 2002 strávil niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, od začiatku tvrdil, že s prípadom nemal nič spoločné. Polícia však vtedy u neho pri domovej prehliadke známky našla. Podnikateľ sa bránil, vraj nevedel o tom, že pochádzajú od podvodníka. Píše ďalej čas.sk
      V novembri 2008 mu neznámy útočník rozstrieľal jeho garáž v Nitre a poškodil aj dve jeho luxusné autá. V januári 2012 ho zadržali policajti a obvinili ho z podielnictva, sudca ho posadil do väzby. Na slobodu sa dostal v apríli. V mafiánskych zoznamoch, ktoré nedávno unikli z polície, je v skupine piťovcov.
      Roland Zdichavský bol v minulosti obžalovaný v kauze vydierania a ublíženia na zdraví bývalej účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka. Súd ho oslobodil. Policajti ho zadržali ešte v januári a obvinili z vydierania a sedí vo väzbe. Jeho meno figuruje na mafiánskych zoznamoch v skupine sýkorovci. Pripomína dnes čas.sk.       Hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) Vladimíra Gedrová TASR v stredu 23. mája potvrdila, že obvinených je päť osôb. Osoby sú obvinené zo závažných trestných činov - založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a trestného činu vraždy. Prípad dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry. "K vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebude prokuratúra poskytovať v súčasnosti viac informácií," dodala hovorkyňa GP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies