Z voľnej prírody sa takmer vytratili. V Kambodži objavili mláďatá ohrozeného druhu krokodíla

NETKY.SK • 21 September 2021, 11:56 • 2 min
Z voľnej prírody sa takmer vytratili. V Kambodži objavili mláďatá ohrozeného druhu krokodíla

PHNOM PÉNH - V rezervácii vo východnej Kambodži natrafili ochrancovia prírody na osem mláďat jedného z najvzácnejších druhov krokodílov na svete.

slovakia

left justify in out

Tento nález podľa nich zvyšuje nádej na prežitie týchto živočíchov vo voľnej prírode. Ako v utorok informovali kambodžské ministerstvo životného prostredia a Svetový fond na ochranu prírody (WWF), mláďatá krokodíla olivového (Crocodylus siamensis) našli začiatkom tohto mesiaca v rieke v prírodnej rezervácii Srepok. Tím našiel plazy po tom, čo strávil štyri dni prehľadávaním miest, kde pred niekoľkými mesiacmi objavili ich stopy a výkaly.

Tento druh krokodíla bol v minulosti v juhovýchodnej Ázii rozšírený, ale v súčasnosti je Medzinárodnou úniou na ochranu prírody (IUCN) zaradený medzi kriticky ohrozené druhy. V 90. rokoch minulého storočia sa krokodíly olivové prakticky vytratili, predovšetkým v dôsledku pytliactva, ničenia biotopov a kríženia sa s inými druhmi krokodílov.

Kambodžské úrady i WWF neúspešne hľadali dôkazy o populácii krokodílov olivových v rezervácii Srepok viac ako desať rokov. Predpokladá sa, že vo voľnej prírode žije už iba približne 400 jedincov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona