Z vôd Stredozemného mora zachránili dnes ďalších 900 migrantov

NETKY.SK • 5 Február 2017, 17:59 • 2 min
Z vôd Stredozemného mora zachránili dnes ďalších 900 migrantov

Rím - Z vôd Stredozemného mora zachránili dnes posádky viacerých lodí z rôznych krajín 900 migrantov, ktorí sa tam ocitli v núdzi.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií talianskej pobrežnej stráže sa v oblasti uskutočnilo dnes celkove šesť záchranných operácií, pri ktorých dostali do bezpečia ohrozených z troch člnov a troch lodí.

 

Od stredy sa tak v Stredozemnom mori podarilo dostať do bezpečia celkove 4200 migrantov, od začiatku roka dorazilo do Talianska ďalších takmer 8000 utečencov. Ak by tento trend pokračoval, pre krajinu na Apeninskom polostrove by to znamenalo ďalší rekordný počet migrantov.

 

Vlani dorazilo na pobrežie Talianska 181.000 utečencov.

 

Od uzavretia tzv. balkánskej migračnej trasy vlani na jar sa ťažisko ilegálnej migrácie presunulo do centrálnej časti Stredomoria.

Aj v uplynulých dvoch dňoch prišli z Talianska správy o záchrane viac ako 1300, respektíve 300 migrantov, ktorí sa pokúšali cez more dostať zo severnej Afriky na starý kontinent.

 

Lídri členských štátov EÚ sa v piatok na svojom summite na Malte dohodli na zozname krokov, ktorými chce EÚ v krátkodobom horizonte znižovať migračné toky z Afriky.

 

EÚ je napr. pripravená vyčleniť 200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou v snahe obmedziť migračnú vlnu z Afriky do Európy a bojovať s prevádzačmi, ktorí využívajú chaos v Líbyi po páde režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

 

Väčšina lodí s migrantmi sa vydáva na more z brehov na západe Líbye, ktoré od Talianska delí len 300 kilometrov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies