Z Venezuely definitívne odchádzajú americkí diplomati

NETKY.SK • 12 Marec 2019, 06:58 • 2 min
Z Venezuely definitívne odchádzajú americkí diplomati

WASHINGTON - Spojené štáty stiahnu svoj zvyšný diplomatický personál z veľvyslanectva v Caracase, keďže sa kríza vo Venezuele zhoršuje.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v pondelok neskoro večer americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo s tým, že diplomati opustia Venezuelu do konca tohto týždňa.

 

img

 

USA vedú medzinárodné úsilie s cieľom zosadiť socialistického prezidenta Nicolása Madura a nahradiť ho opozičným lídrom Juanom Guaidóom, ktorý prisľúbil konanie nových prezidentských volieb. Guaidóa podporuje približne 50 krajín, pokým Madura také štáty ako je Čína, Rusko a Kuba. Maduro nariadil odchod amerických diplomatov už koncom januára, ale potom od toho ustúpil.

 

img

 

Opozíciou ovládaný venezuelský parlament vyhlásil v pondelok stav núdze vzhľadom na to, že krajina už štyri dni čelí výpadkom elektrickej energie. Parlament schválil dekrét predložený svojím predsedom a samozvaným úradujúcim prezidentom Guaidóom. Ten žiada "medzinárodnú spoluprácu", ktorá by pomohla vyriešiť venezuelskú krízu.

 

Parlament odmietol argument prezidenta Madura, že výpadky elektriny sú následkom sabotáže zo strany USA. Maduro ich tiež pripisuje zlému manažmentu a nedostatku investícií.

 

Národné zhromaždenie však nemá silu stav núdze presadiť, keďže moc drží vo svojich rukách Maduro. Stav núdze by mal trvať 30 dní.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies