Z väznice v Berlíne ušlo už deväť väzňov; dvaja si to rozmysleli a vrátili sa

NETKY.SK • 3 Január 2018, 07:03 • 2 min
Z väznice v Berlíne ušlo už deväť väzňov; dvaja si to rozmysleli a vrátili sa

BERLÍN - Z väznice Plötzensee v nemeckej metropole Berlín ušlo od Vianoc dovedna už deväť väzňov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok Dirk Behrendt, minister spravodlivosti spolkovej krajiny Berlín, ktorý podľa agentúry AP po sérii takýchto prešľapov prisľúbil previerku bezpečnostných opatrení tohto zariadenia.

 

Prví štyria väzni vo veku 27-38 rokov prebúrali minulý štvrtok betónovú stenu väznice pomocou uhlovej brúsky a kladiva. Následne preliezli cez ostnatý plot a dostali sa na slobodu. Jeden z tejto štvorice sa v utorok sám prihlásil, pričom podľa Behrendta ho potom premiestnili do zariadenia s vyšším stupňom stráženia.

 

Ďalšiemu väzňovi sa podľa úradov podarilo utiecť tak, že sa v piatok nevrátil z povolenej dennej vychádzky. Dvaja ďalší muži z Plötzensee utiekli v pondelok cez okno v susednej cele. Jeden z nich sa však večer do zariadenia vrátil.

 

Ďalším dvom väzňom sa podarilo utiecť v sobotu a v nedeľu, avšak podľa Behrendta v týchto prípadoch nešlo o "klasické" úteky. Či sa títo muži nevrátili z povolenej vychádzky alebo sa im podarilo zo zariadenia tajne prekĺznuť na slobodu, doposiaľ nie je jasné.

 

Agentúra DPA však dodáva, že bezpečnostné opatrenia v Plötzensee, v súlade s ktorými smú väzni počas dňa pracovať i mimo areálu väznice, sú oveľa menej prísne než v iných väzniciach.

 

Kritici stredoľavej berlínskej vlády v súvislosti s týmito prešľapmi už Behrendta vyzvali na odstúpenie z funkcie. Samotný minister označil ich hnev za pochopiteľný a prisľúbil previerku bezpečnostných opatrení väznice. Dodal, že väzenský personál bude posilnený a akékoľvek nedostatky zariadenia bude posudzovať a následne riešiť tím bezpečnostných expertov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona