Z väznice Guantánamo prepustili mauritánskeho väzňa, ktorý vydal svoj denník

NETKY.SK • 18 Október 2016, 06:33 • 2 min
Z väznice Guantánamo prepustili mauritánskeho väzňa, ktorý vydal svoj denník

NOUAKCHOTT - Bývalý bojovník al-Káidy, ktorý sa zviditeľnil vydaním svojho denníka o živote v americkom väzení Guantánamo na Kube, pricestoval dnes podľa vyjadrenia Mauritánie po takmer 14-ročnom pobyte v tomto väzení do vlasti. Americké vojenské lietadlo s ním pristálo dnes v mauritánskej metropole Nouakchott, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Muhammadu úld Saláhí bol zadržiavaný bez obvinenia od roku 2002 a USA schválili v júli jeho prepustenie z detenčného centra na americkej vojenskej základni v zálive Guantánamo. Americké bezpečnostné agentúry dospeli k záveru, že jeho zadržiavanie už nie je ďalej potrebné, keďže tento muž nepredstavuje významnú hrozbu pre Spojené štáty.

 

Štyridsaťpäťročný Mauritánec sa dostal do pozornosti v roku 2015 vydaním Denníka z Guantánama - prvých a jediných pamätí zajatca väzneného v tomto zariadení.

 

Sálahí žil dlhé roky v Nemecku a študoval v Duisburgu elektrotechniku. Bol zatknutý krátko teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001. V denníku píše, že ho mauritánske úrady zadržali na žiadosť USA po tom, ako dobrovoľne prišiel na vypočúvanie. USA ho postupne zadržiavali vo väzniciach v Jordánsku, Afganistane a nakoniec v Guantáname, kde ho brutálne mučili, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

Po jeho prepustení zostalo na Guntáname ešte 60 väzňov, informovalo ministerstvo obrany USA. V auguste z tejto väznice prepustili 15 väzňov do Spojených arabských emirátov a predtým v júli troch do Srbska a Talianska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona