Z väzenia Kirgizsku ušli štyria islamisti, zabili troch strážcov

NETKY.SK • 12 Október 2015, 10:14 • 2 min
Z väzenia Kirgizsku ušli štyria islamisti, zabili troch strážcov

BIŠKEK - Štyria islamisti ušli v noci nadnes z väzenia v Kirgizsku, pričom zabili troch väzenských strážcov.

slovakia

left justify in out

Dvaja z utečencov si odpykávali doživotné tresty pre náboženský extrémizmus a terorizmus; za tieto činy boli odsúdení aj zvyšní dvaja, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na väzenskú správu.

 

Spolu s touto štvoricou ušlo ešte päť ďalších väzňov, ktorých už zadržali. Traja zo štyroch väzňov na úteku sú členmi organizácie Džajš al-Mahdí (Mahdího armáda), ktorú Kirgizsko obviňuje z uskutočnenia niekoľkých bobových útokov a z plánovania prevratu.

 

Rusko si ponechalo vojenskú leteckú základňu v Kirgizsku, lebo sa obáva postupu militantného islamu v tomto regióne. Pozorne tiež sleduje situáciu v Číne, ktorej nepokojná, turkotatárskymi Ujgurmi moslimského vierovyznania obývaná provincia Sin-ťiang hraničí s Kirgizskom a má aj zastúpenie v niekoľkých kirgizských priemyselných odvetviach vrátane energetiky a baníctva.

 

Pred tromi mesiacmi zabili bezpečnostné zložky v zrážkach v kirgizskej metropole šiestich ozbrojencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies