Z väzenia Islamského štátu v Sýrii ušlo takmer 100 zajatcov

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 12:21 • 2 min
Z väzenia Islamského štátu v Sýrii ušlo takmer 100 zajatcov

BEJRÚT- Približne 95 zajatcom sa dnes podarilo ujsť z väznice spravovanej extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) v sýrskom meste al-Báb pri hraniciach s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorého je v skupine aj okolo 30 kurdských povstalcov. IS pred časom obsadil rozsiahle časti územia v Sýrii, kde zriadil vlastné väznice a súdy, a snaží sa rozšíriť svoj kalifát aj do susedného Iraku.

 

Po hromadnom úteku z väznice islamisti v al-Bábe, ktorý leží v provincii Aleppo, vyhlásili poplach a prostredníctvom megafónov vyzývali obyvateľov, aby pomohli pri pátraní po uniknutých zajatcoch, spresnil SOHR s odvolaním sa na očité svedectvá.

 

Počas uplynulého víkendu došlo v al-Bábe k úteku väzňov z inej miestnej väznice. Utečenci, z ktorých väčšina boli Európania, sa pokúšali dostať k hraniciam s Tureckom. Po ceste však narazili na príslušníkov IS. V prestrelke s nimi zahynulo najmenej deväť osôb.

 

V skupine, ktorej sa z väzenia podarilo ujsť dnes, sú podľa SOHR sýrski civilisti, ako aj členovia džihádistických jednotiek, ktoré vystupujú nepriateľsky ku konzervatívnemu IS, uviedlo SOHR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies