Z väzby prepustili už 11 z 30 aktivistov Greenpeace

NETKY.SK • 22 November 2013, 09:00 • 2 min
Z väzby prepustili už 11 z 30 aktivistov Greenpeace

PETROHRAD - Ruskú väzbu opustilo po zložení kaucie celkovo 11 z 30 ľudí zadržaných po protestnej akcii ekologickej organizácie Greenpeace v Pečorskom mori pred dvoma mesiacmi. Obvineniam však stále čelia, informovala vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Súd udelil tento týždeň kauciu 26 ľuďom z lode Arctic Sunrise a pojednávanie v prípade udeľovania kaucií bude pokračovať dnes. Ruská Federálna služba pre migráciu oznámila, že obvinení, ktorí sa dostali na slobodu, nemôžu opustiť krajinu, kým sa prípad neuzavrie.

Agentúra ITAR-TASS však citovala ruského právnika Genriho Reznika, podľa ktorého žiadny zákon aktivistom nezakazuje opustiť Rusko. Dodal, že obvinenia voči aktivistom úrady zrejme stiahnu v rámci nadchádzajúcej amnestie pri príležitosti 20. výročia ruskej ústavy. Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že hoci aktivisti Greenpeace majú ušľachtilé ciele, ohrozili bezpečnosť na vrtnej ropnej veži.

Posádku lode Arctic Sunrise zadržali v septembri po tom, ako sa niektorí z aktivistov pokúsili dostať na vrtnú ropnú vežu Prirazlomnaja, patriacu koncernu Gazprom. Počiatočné obvinenia z pirátstva neskôr ruský súd zmiernil na trestný čin výtržníctva, za ktorý im v prípade usvedčenia hrozí do sedem rokov väzenia.

Zadržaných pôvodne umiestnili do vyšetrovacej väzby v Murmansku, minulý týždeň ich však previezli do Petrohradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies