Z účtu ČEZ zmizlo 700.000 emisných povoleniek

NETKY.SK • 27 Január 2011, 12:30 • 2 min
Z účtu ČEZ zmizlo 700.000 emisných povoleniek

Z účtu ČEZ zmizlo 700.000 emisných povoleniek

slovakia

left justify in out

img

Energetický gigant ČEZ dnes potvrdil, že sa stal terčom minulotýždňového útoku hackerov na český register emisných povoleniek. Reagoval tak na článok v pražských novinách Mladá fronta Dnes, ktoré informovali, že z účtu ČEZ zmizlo 700.000 emisných povoleniek zhruba za 240 miliónov Kč (9,9 milióna eur).
      Povolenky z účtu ČEZ v českom registri emisných kvót "odišli" pri dvoch neoprávnených transakciách. Odborníci teraz pátrajú, kde skončili. Podľa predbežných zistení išli podobnou cestou ako v prípade emisných kvót firmy Blackstone Global Ventures, teda cez Poľsko a Estónsko do ďalších európskych krajín. "Zatiaľ nie je úplne jasné, ako bude právne možné získať povolenky späť, aj keď ich vypátrame," uviedol zdroj blízky ČEZ. Samotná firma sa ku krádeži zatiaľ bližšie nevyjadrila.
      Okrem ČEZ je dosiaľ jediným známym terčom hackerského útoku, ktorý minulý týždeň zasiahol 14 európskych krajín, brnianska spoločnosť Blackstone Global Ventures. Z jej konta zmizlo 470.000 kvót, ktorých hodnota dosahuje zhruba 161 miliónov korún. Celkovo sa v minulom týždni stratilo z účtov, ktoré spravuje OTE, 1,306 milióna povoleniek počas šiestich nelegálnych transakcií. Možno teda očakávať, že poškodených firiem bude viac.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies