Z Turecka sa stáva najväčšie väzenie novinárov na svete, zatkli ďalšieho francúzskeho novinára

NETKY.SK • 4 August 2017, 08:59 • 2 min
Z Turecka sa stáva najväčšie väzenie novinárov na svete, zatkli ďalšieho francúzskeho novinára

ANKARA – Turecká hraničná polícia zatkla francúzskeho novinára na voľnej nohe Loupa Bureaua. Pri prehliadke u neho našli fotografie a rozhovory s kurdskými bojovníkmi, ktorých Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

slovakia

left justify in out

Novinár je obvinený z terorizmu. Novinára stihol podobný osud ako dvoch českých turistov Markétu Všelichovú a Miroslava Farkasa, ktorým hrozí až šesť rokov väzenia, za to, že bojovali po boku Kurdov proti IS v Sýrii.

 

Nielen francúzski novinári, ale aj úrady sú pobúrené novovzniknutou situáciou a žiadajú jeho okamžité prepustenie. Pri zatykaní novinára mu skonfiškovali okrem fotografií aj video nazvané „Zoznam rodelených zbraní“ a reportáž o Kurdistanu z roku 2013. Burearu bol zatknutý na hraničnom priechode Habur, ktorý sa nachádza necelých 20 kilometrov od Sýrie. Situáciu mu zhoršilo aj to, že oblasť z ktorej sa vrátil sje kontrolovaná kurdskými milíciami YPG.

 

Ešte počas utorkového dňa s Burearom prebehlo prvé súdne pojednávanie a následného ho umiestnili do štátnej väznice. Ďalšie podrobnosti žiaľ nie sú známe. Francúzske úrady sa mu údajne snažia zabezpečiť konzulárnu ochranu. Behom tohto roka sa vo francúzskom väzení ocitli dvaja francúzski novinári, ktorí boli ale presunutí do špeciálnych zariadení pre cudzincov.

 

Francúzske mediálne odbory za podpory Európskej federácie novinárov (FEJ) a Medzinárodnej federácie novinárov sa vo štvrtok spoločným prehlásením vyslovili so žiadosťou o okamžité prepustenie svojich kolegov, pričom pripomenuli aj prípad, kedy turecká polícia zatkla fotografa Mathiase Depardona. Ten strávil mesiac vo väzbe po zatknutí v rovnakom regióne.

 

Je zrejmé, že tureckí lídri na čele s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom nenávidia zvedavých zahraničných novinárov a neváhajú ich zatknúť, budujú akýsi múr mlčania okolo celého diania v Turecku. Turecko je momentálne najväčšie väzenie pre novinárov na svete. Väzní už 160 novinárov z celého sveta,“ informovala francúzske novinárske združenie.

 

Podľa informácií zverejnených na serveri Turkey Purge, ktorá sa venuje zbieraniu dát novinárskych alebo ľudskoprávnych organizácii uvádza, že v Turecku bolo v priebehu minulého roka zatknutých celkom 274 novinárov a zrušená činnosť 149 mediálnym titulom. Takýmito číslami sa Turecko radí na posledné miesta zoznamu krajín s najmenšou slobodou tlače v rámci celého sveta. Momentálne obsadilo 155 miesto zo 180 krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies