Z trosiek v Nepále vytiahli po 80 hodinách živého muža, prežil bez jedla a vody

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 07:05 • 2 min
Z trosiek v Nepále vytiahli po 80 hodinách živého muža, prežil bez jedla a vody

KÁTHMANDU - Záchranári v nepálskej metropole Káthmandu objavili po približne 80 hodinách od ničivého zemetrasenia v troskách domu živého človeka. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Reuters našli 28-ročného muža v zavalenom bytovom dome v Káthmandu, kde bol približne 80 hodín po zemetrasení uväznený v izbe s troma mŕtvolami. Preživší tiež zrejme nemal po celý čas prístup k jedlu či k vode.

"Zdá sa, že prežil silou vôle," citovala agentúra Reuters lekára, ktorý nájdeného muža ošetroval.

Holandská vláda potvrdila dnes, že OSN ju požiadala o koordinovanie medzinárodného pátracieho tímu, ktorý je poverený prehľadávaním sutín v nádeji, že objaví živých ľudí.

 

"Na mieste (v Nepále) máme skúsený tím, takže nás požiadali o koordináciu," uviedol hovorca holandského rezortu diplomacie. Agentúra Reuters dodala, že Holandsko dosiaľ vyslalo do Nepálu tím zložený zo 62 pátracích a záchranárskych expertov vrátane ôsmich špeciálne vycvičených psov.

 

Nepál tiež odkázal humanitárnym organizáciám, že nepotrebuje pomoc ďalších záchranárskych tímov zo zahraničia. Ako dôvod táto krajina uviedla, že pátracie a záchranárske práce by mohli zvládnuť nepálske orgány v spolupráci so zahraničnými tímami, ktoré už dorazili do Nepálu. Pre agentúru Reuters to potvrdil dnes predstaviteľ Rozvojového programu OSN.

 

Na viac ako 5000 stúpol dnes počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré udrelo v Nepále. Úrady doposiaľ evidujú 5057 mŕtvych, 10.915 zranených a 454.769 vnútorne vysídlených osôb v dôsledku zemetrasenia.

 

Do niektorých postihnutých odľahlých dedín sa záchranári stále nedostali. Okrem toho dnes spadla lavína na populárnom turistickom chodníku v okrese Rasuwa severne od Káthmandu, pričom zostalo nezvestných do 250 ľudí, medzi ktorými môžu byť aj cudzinci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies