Z trhu stiahli viacero liekov pre alergikov

NETKY.SK • 11 December 2015, 18:48 • 2 min
Z trhu stiahli viacero liekov pre alergikov

BBRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť zo slovenského trhu viacero liekov pre alergikov od francúzskeho výrobcu Stallergenes. Ide o lieky Alyostal Prick, Oralair, Phostal a Staloral. Dôvodom sú chyby vo výrobe, ktoré odhalila vo francúzskom závode tamojšia lieková agentúra.

slovakia

left justify in out

Problémy spôsobilo zavedenie nového IT systému, ktorý mohol ovplyvniť výrobu liekov a označovanie balení pre jednotlivých pacientov. Viaceré lieky vyrobené po 13. auguste sú tak chybne označené. "Niektorí pacienti dostali liek iného zloženia alergénov, ako im bol predpísaný. Lieky vyrobené po 13.08.2015 (vrátane) môžu byť priamo ovplyvnené chybou vo výrobe," informuje ŠÚKL.

 

Francúzska lieková agentúra preto ihneď pozastavila výrobu a distribúciu liekov vyrábaných v závode Stallergenes, Antony, kým nebudú odstránené zistené nedostatky. Taktiež bola pozastavená samotná výroba liekov a účinných látok.

 

Lieky vyrobené po spomínanom termíne dodané do slovenských lekární sa podľa ŠÚKL k pacientom nedostali. Napriek tomu ŠÚKL lieky ihneď stiahol z trhu. V prípade, ak by ich niekto užíval, má sa liečba ukončiť. Náhradnú treba konzultovať s alergológom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies