Z trhu sa sťahujú inzulínové perá, diabetikom ich vymenia v lekárňach

NETKY.SK • 26 Október 2013, 14:17 • 2 min
Z trhu sa sťahujú inzulínové perá, diabetikom ich vymenia v lekárňach

BRATISLAVA - Pacientom vymenia inzulínové perá za nové v ktorejkoľvek lekárni, prednostne v lekárni, kde bol liek vydaný.

slovakia

left justify in out

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil s okamžitou platnosťou stiahnutie dvoch šarží inzulínových pier NovoMix 30 FlexPen od spoločnosti Novo Nordisk. Ide o šarže CP51096 s exspiráciou október 2014 a CP50392 s exspiráciou júl 2014. Pacientom môžu spôsobiť predávkovanie alebo poddávkovanie.

Kontrola kvality lieku mala odhaliť, že malé percento liekov zo spomínaných dvoch šarží, 0,14 percenta, nemusí obsahovať predpísané množstvo inzulínu. To môže spôsobiť nižšiu alebo vyššiu hladinu cukru v krvi. Diabetici, ktorí majú inzulínové perá z týchto šarží, nemajú liečbu prerušovať bez konzultácie s lekárom. ŠÚKL im odporúča častejšie si však kontrolovať hladinu cukru.

Pacientom vymenia inzulínové perá za nové v ktorejkoľvek lekárni, prednostne v lekárni, kde bol liek vydaný. "Pri najbližšej návšteve u diabetológa prediskutujte možnosť náhradnej liečby z dôvodu možného výpadku lieku v budúcnosti," odporúča ŠÚKL pacientom.

Liek NovoMix 30 FlexPen sa používa na liečbu ochorenia diabetes mellitus u dospelých, adolescentov a detí vo veku 10 až 17 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona