Z Timbuktu vytlačili extrémistov, po rokoch sa tak opäť dostalo pod kontrolu malijskéj vlády

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 09:57 • 2 min
Z Timbuktu vytlačili extrémistov, po rokoch sa tak opäť dostalo pod kontrolu malijskéj vlády

BAMAKO - Starobylé malijské mesto Timbuktu sa po rokoch opäť dostalo pod kontrolu centrálnej vlády tejto západoafrickej krajiny.

slovakia

left justify in out

Severnej časti Mali sa v roku 2012 zmocnili tuaregskí povstalci a následne militantní džihádisti. Oblasť sa tak stala základňou pre útoky islamistov v rozsiahlych oblastiach Sahelu a Sahary. Extrémistov vytlačili až francúzski vojaci, ktorí na severe Mali intervenovali v roku 2013.

O dva roky nato bola podpísaná mierová dohoda, na základe ktorej mali moc v mestách na severe Mali prevziať dočasné úrady lojálne ústrednej vláde v hlavnom meste Bamako. To však až doteraz odďaľovali spory s ozbrojenými frakciami tuaregov.

Až začiatkom marca dočasné úrady prevzali moc v mestách Gao a Kidal a vo štvrtok ich tuaregovia vpustili aj do Timbuktu a Menaky, uviedla malijská štátna televízia.

Miestni obyvatelia dúfajú, že ide o ďalší krok na ceste k mierovému urovnaniu konfliktu v Mali. V krajine stále operujú skupiny banditov, povstalcov a islamistov, ktorí podnikajú útoky na vládne ciele.

Džihádisti napojení na al-Káidu po obsadení Timbuktu zničili v tomto meste, zapísanom na zozname svetového kultúrneho dedičstva, viacero vzácnych historických mauzóleí z nepálených tehál.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies