Z tepla dnes skolabovalo 76 ľudí, najviac v Prešovskom a Košickom kraji

NETKY.SK • 2 August 2017, 18:18 • 2 min
Z tepla dnes skolabovalo 76 ľudí, najviac v Prešovskom a Košickom kraji

BRATISLAVA – Záchranári dnes pre kolapsy z tepla zasahovali do 17.30 h 76-krát. Ich pomoc si najčastejšie vyžiadali ľudia v Košickom a Prešovskom kraji (po 14), najmenej v Žilinskom (2).

slovakia

left justify in out

Povedal Boris Chmel, hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Horúčavy dnes potrápili veľkú časť Slovenska, pre západ a juh krajiny platila výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Teplota vzduchu mala podľa predpovede dosahovať od 33 do 37 stupňov Celzia.

S vysokými teplotami treba počítať aj v nasledujúcich dňoch.

 

Vo štvrtok (3.8.) meteorológovia očakávajú dosahovanie maximálnej teploty vzduchu od 33 až do 38 stupňov Celzia. V piatok (4.8.) by sa mala teplota vyšplhať od 33 až do 39 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre západ a juh krajiny najvyššiu výstrahu 3. stupňa. Extrémne teplé počasie predstavuje záťaž pre každý organizmus, problémy môže spôsobiť aj zdravým ľuďom. 

 

"Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži," upozornil Chmel. Takisto treba dávať pozor na deti, seniorov a chronicky chorých. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody - pravidelne a v menších dávkach. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.

 

"Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," povedal Chmel. Takéhoto človeka treba dať do tieňa a zabezpečiť mu trochu vody a ovlažiť ho. "Dôležité je nechať ho ležať, lebo môže znova odpadnúť," vysvetlil Chmel. Radí zavolať na tiesňovú linku 155. Operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies