Z tepla dnes skolabovalo 111 ľudí

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 17:45 • 2 min
Z tepla dnes skolabovalo 111 ľudí

BRATISLAVA - Zdravotnícki záchranári dnes ratovali 111 ľudí, ktorí nezvládli horúčavy a skolabovali. Najviac dnes teplo potrápilo ľudí v Košickom kraji, najlepšie horúčavy zvládli v Nitrianskom kraji.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval Boris Chmel z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.


Horúce počasie bude aj v nedeľu, na niektorých miestach môžu teploty vystúpiť na 35 až 38 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 2. stupňa pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj. Meteorológovia pred horúčavami vystríhajú aj v takmer celom Banskobystrickom kraji, a vo viacerých okresoch Trenčianskeho a Košického kraja. Chladnejšie bude v Prešovskom a Žilinskom kraji a okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Púchov, Považská Bystrica, Ilava a Brezno. Na tomto území platí na nedeľu výstraha 1. stupňa a teploty sa môžu vyšplhať na 31 až 34 stupňov. Teplé budú i noci. Pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj i pre okresy Gelnica, Veľký Krtíš, Lučenec a Krupina platí výstraha 1. stupňa aj v nočných a ranných hodinách, minimálna nočná teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia.


Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona