Z Tatry sa stáva nedostatkový tovar, tvrdí šéf predstavenstva automobilky

NETKY.SK • 24 August 2015, 08:15 • 2 min
Z Tatry sa stáva nedostatkový tovar, tvrdí šéf predstavenstva automobilky

PRAHA - Česká automobilka Tatra sa po rokoch prežívania odrazila od dna a nadychuje sa k veľkému rastu.

slovakia

left justify in out

Firma má takmer všetko: výroba beží a nechýbajú jej peniaze ani nové zákazky. Jediné, čoho má nedostatok, sú kvalifikovaní pracovníci. Uviedol Petr Rusek, predseda predstavenstva spoločnosti Tatra Trucks v rozhovore, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil český denník Mladá fronta Dnes.

 

Rusek je presvedčený, že slávna automobilka je zachránená a bude ďalej rásť. Tatra totiž vie, čo bude robiť zhruba do júna budúceho roka. Automobilka, ktorá bola len pred dvoma rokmi na mizine, dnes zarába a je na tom dobre. Problémy má iba so zamestnancami, tých by potrebovala viac.

 

Čo sa týka zákaziek, vedenie automobilky je spokojné. Z Tatroviek sa stáva nedostatkový tovar. Firma si necháva určitú rezervu, ale inak beží výroba naplno.

"Keď sme Tatru kúpili, bola firma v zlom stave a museli sme skresať náklady. To sa robí tak, že sa prispôsobujú schopnosti firmy množstvu objednávok. A keď je potom objednávok viac, môžete začať zháňať nové stroje a výrobu zvyšovať. A my dnes máme problém nie so strojmi, tie si môžeme nakúpiť vždy, ale s kvalitnými zaškolenými ľuďmi. Z tých je nedostatkový tovar," vyhlásil Rusek.

 

Najnovšie hľadá Tatra kvalifikovaných pracovníkov aj v zahraničí. Okrem toho členovia manažmentu obchádzajú firmy v republike a zisťujú, či by pre Tatru nemohli vyrábať niektoré komponenty, napríklad ozubené kolesá. A aj v tomto prípade sa musí automobilka obzerať po subdodávateľoch aj v zahraničí.

Export Tatry sa tiež zvyšuje. Firma sa dostáva do ďalšej fázy v Saudskej Arábii, kam najskôr dodávala automobily, potom komplety na zostavenie. Teraz Tatra Trucks v arabskej krajine stavia továreň, kde si Saudovia budú už budúci rok môcť autá montovať sami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies