Z Talianska už zaslali chýbajúce postadopčné správy

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 17:23 • 2 min
Z Talianska už zaslali chýbajúce postadopčné správy

BRATISLAVA - Chýbajúce postadopčné správy o stave slovenských detí adoptovaných do Talianska by už čoskoro mohli doraziť na Slovensko.

slovakia

left justify in out

"V priebehu dnešného dňa nám ešte chýbajúce podklady neboli doručené. Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže má však informáciu, že z Talianska boli zaslané 12. apríla 2013," informoval agentúru SITA Michal Jurči z tlačového odboru rezortu práce.

Minister práce Ján Richter ešte v marci na zasadnutí parlamentného ľudskoprávneho výboru poslancov informoval, že Taliansko doposiaľ poslalo približne dve tretiny chýbajúcich postadopčných správ o stave slovenských detí, ktoré si vyžiadalo naše ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Stále chýbajú čiastkové informácie o 72 prípadoch, konkrétne z obdobia rokov 2003 až 2005, ktoré budú musieť Taliani získavať v teréne.

Minister Richter pre chýbajúce dokumenty dočasne pozastavil adopcie slovenských detí do Talianska. Slovensko má však záujem pokračovať v adopčnej spolupráci s touto krajinou, pretože sa podľa ministra za jej desaťročnú históriu nazbieralo aj dosť pozitívnych príkladov. V stredomorskej krajine žije v súčasnosti 269 slovenských detí, desať percent z nich má zdravotné postihnutie. Správy o ich živote by mali mať miestne orgány. Fakt, že im chýbajú, zistila na svojej pracovnej ceste šéfka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová. Na Slovensko ich majú doručiť najneskôr 15. apríla, potom minister znovu spustí adopcie našich detí na juh Európy. Rozhodnutie momentálne zastavilo tri adopčné procesy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies