Z takmer 11 tisíc väzňov mohli voliť len piati, ale volil len jeden

NETKY.SK • 5 November 2017, 12:46 • 2 min
Z takmer 11 tisíc väzňov mohli voliť len piati, ale volil len jeden

BRATISLAVA - Z takmer 11.000 väzňov mohli voliť do vyšších územných celkov (VÚC) len piati, ale napokon odvolil len jeden odsúdený. Uviedol to pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. V súčasnosti sa vo výkone väzby nachádza 1493 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8724 odsúdených.

slovakia

left justify in out

"Právo voliť vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov mal obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky a cudzinec s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, v deň konania volieb sa nachádzal vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody, najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov veku, nemal prekážku práva voliť a miesto jeho trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby alebo do výkonu trestu odňatia slobody patrilo do volebného okrsku, na území ktorého bol obvinený vo výkone väzby alebo odsúdený vo výkone trestu odňatia slobody," spresnil nedávno Baláž.

 

Podľa jeho slov prekážkou práva voliť bolo zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Každý ústav zabezpečil, aby boli obvinení a odsúdení informovaní o konaní volieb a písomne poučení o práve voliť. Ak obvinený alebo odsúdený požiadal o hlasovanie, toto sa mu umožnilo do prenosnej volebnej schránky.

 

Pre porovnanie, vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov v roku 2013 (v tom čase mali právo voliť len obvinení) boli v 1. kole dvaja oprávnení voliči, z ktorých volebné právo využil jeden. V 2. kole z dvoch oprávnených voličov nevyužil svoje právo nikto.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies