Z Ružína vytiahli okolo 600 kubíkov odpadu

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:28 • 2 min
Z Ružína vytiahli okolo 600 kubíkov odpadu

KOŠICE - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), Povodie Hornádu a Bodvy, ukončilo čistenie vodnej nádrže Ružín.

slovakia

left justify in out

„Od priehradného múru sme vybrali špeciálnym bagrom okolo 600 kubíkov odpadu, čo je približne 100 nákladných áut,“ informoval dnes riaditeľ povodia Peter Hoffman. Doložil, že na vtokoch riek Hnilec a Hornád majú nainštalované norné steny na zachytávanie odpadu, ktoré však nezachytia všetko, takže sa odpad dostane aj do priehrady. Pritom SVP čistil priehradu tohto roku na jar.

 

Vodohospodári umiestnili odpad na dočasnej skládke a v jarných mesiacoch ho vlastnými silami vytriedia. Časť odpadu skončí v spaľovni alebo na riadenej skládke, drevný odpad spracujú ako palivové drevo. Náklady na jesenné čistenie, ktoré sa začalo v novembri a trvalo takmer do polovice decembra, zatiaľ dosiahli okolo 40 000 eur.

 

Ako uviedol Hoffman, stovky ton odpadu pritiekli z dedín v povodiach riek Hnilec a Hornád, ale na znečisťovaní Ružína majú podiel nielen rybári, ale aj niekoľko stoviek majiteľov chát stojacich na brehoch priehrady. Podľa jeho slov nikde na Slovensku nie je tento problém taký vypuklý, ako práve na priehrade Ružín. Povodie robí osvetu v spolupráci so starostami už viac rokov, no stále sa míňa účinkom a SVP nemá oprávnenie riešiť to napríklad pokutami, či vymáhaním nákladov na likvidáciu odpadov od obcí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies