Z Ruska prúdi na Slovensko až o 51,5-% menej plynu

NETKY.SK • 2 Október 2014, 18:19 • 2 min
Z Ruska prúdi na Slovensko až o 51,5-% menej plynu

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) naďalej dostáva z Ruska menej plynu. Ako informoval po mimoriadnom rokovaní vlády premiér Robert Fico, vo štvrtok dostali slovenskí plynári o 51,5 % menej plynu.

slovakia

left justify in out

"Ako reakciu na tento stav SPP uzatvoril so spoločnosťou E.ON novú päťročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu, ktorá umožňuje v období najvyššej spotreby doviezť denne dva milióny metrov kubických plynu. Ide o ďalšie z preventívnych opatrení,“ povedal Fico.

 

Podľa plynárov nový kontrakt, ktorý nadobúda účinnosť v októbri 2014, nahrádza zmluvu podpísanú medzi SPP a E.ON Ruhrgas po plynovej kríze v roku 2009. "Oproti pôvodnému kontraktu zmluva ponúka pre SPP výhodnejšie podmienky v podobe väčšieho denného pevného výkonu s miestom dodania v rakúskom Baumgartene,“ dodal hovorca SPP Peter Bednár. 

 

SPP taktiež v rámci preventívnych opatrení zrealizoval mimoriadny nákup plynu na spotovom trhu v Rakúsku na obdobie posledného štvrťroka 2014 a prvého štvrťroka 2015, ktorý bude v prípade potreby prepravený na Slovensko cez vstupný bod Baumgarten. "Nad rámec existujúcich nástrojov sme prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní pre našich zákazníkov zabezpečiť vyše 30 % štandardnej dennej spotreby z nezávislých zdrojov, a tým výrazne znížiť našu závislosť od dodávok z východu ako jediného zdroja zemného plynu,“ uviedol predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík. 

 

Ruský producent plynu Gazprom pritom odmieta, že by v posledných hodinách znižoval dodávky plynu na Slovensko. Podľa agentúry Reuters hovorca spoločnosti Sergej Kuprijanov na základe stredajších vyjadrení z Bratislavy uviedol, že dodávky plynu na Slovensko boli počas posledných 10 dní stabilné. Podľa neho sa cez kompresorovú stanicu v Užhorode na hraniciach Slovenska s Ukrajinou dodáva každý deň 48,1 miliónov metrov kubických ruského zemného plynu. 

 

S prepravou plynu z Ukrajiny na Slovensko zatiaľ nie sú žiadne problémy. Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, nehlásil vo štvrtok žiadne problémy na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch. "Preprava plynu z Ukrajiny prebieha v normálnom režime. Podľa stavu vo štvrtok ráno, spoločnosť Eustream nezaznamenala na kompresorovej stanici Veľké Kapušany, na hranici s Ukrajinou, zníženie tlaku alebo objemov plynu smerujúceho z východu do Európskej únie,“ uviedla spoločnosť Eustream na svojej internetovej stránke. 

 

Na Slovensko podľa Slovenského plynárenského priemyslu ako aj najvyšších politických predstaviteľov prúdi z Ruska cez Ukrajinu menej plynu zhruba tri týždne. Slovenskí plynári najprv zaznamenali krátenie dodávok plynu o zhruba 10 %, neskôr to bolo na úrovni 25 %



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona