Z Ruska do Fínska neprešiel 1. marca ani jeden migrant

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 18:52 • 2 min
Z Ruska do Fínska neprešiel 1. marca ani jeden migrant

HELSINKI - V utorok 1. marca neprišiel po prvý raz od začiatku migračnej krízy do Fínska žiadny nový utečenec. Podľa agentúr TASS a MTI o tom dnes v Helsinkách informoval fínsky minister vnútra Petteri Orpo.

slovakia

left justify in out

Situácia v tejto oblasti sa momentálne vyvíja pozitívne a Fínsko aktívne spolupracuje s ruskou stranou na trvalom riešení problému, uviedol Orpo.

V tomto roku prechádzali cez rusko-fínske hranice denne desiatky migrantov. Podľa informácií fínskych pohraničníkov prišlo v roku 2015 z Ruska 700 žiadateľov o azyl, kým v priebehu dvoch mesiacov tohto roka ich bolo 1000, pričom často nemali dokumenty oprávňujúce na vstup do Fínska vrátane schengenských víz.

 

Fínske imigračné úrady registrovali vlani asi 32.500 migrantov, zväčša Iračanov. Oproti 4000 žiadateľom o azyl v roku 2014 to predstavovalo mimoriadny nárast.

Väčšina migrantov sa do krajiny dostala cez švédsko-fínske hranice, ale aj na trajektoch a cez rusko-fínske hranice.

 

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno nariadil Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby zintenzívnila kontrolu utečencov prichádzajúcich do krajiny i pokračujúcich cez ruské územie do iných európskych štátov.

 

Fínsko a Rusko sa koncom januára dohodli na posilnení spolupráce na spoločných hraniciach, cez ktoré prúdilo do Európskej únie čoraz väčšie množstvo imigrantov.

 

Aj keď je východná hranica Fínska tiež vonkajšou hranicou Schengenu, Fínsko a Rusko chcú vyriešiť tento problém primárne na bilaterálnej báze, povedal vtedy Orpo po stretnutí s ruským ministrom vnútra Vladimirom Kolokoľcevom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies