Z Ruska do Číny za osem minút! Ako?

NETKY.SK • 6 August 2019, 21:12 • 2 min
Z Ruska do Číny za osem minút! Ako?

Cesta z Ruska do Číny bude v budúcnosti oveľa krajšia a jednoduchšia. Teda minimálne medzi mestami Chej-che a Blagoveščensk, ktoré má spojiť údajne prvá cezhraničná lanovka na svete.

slovakia

left justify in out

Mimo praktického účelu bude plniť tiež úlohu turistickej zaujímavosti, ktorá ľuďom ponúkne výhľady na rieku Amur, cez ktorú povedie, z vtáčej perspektívy. Píše o tom server CNN.

 

Vzdialenosť medzi mestami sa zmrští na iba sedem a pol minúty cesty, reálna jazda lanovkou zaberie tri a pol minúty.

 

 

Každá z kabín povezie až 60 pasažierov, nebude chýbať ani extra priestor pre batožinu. Odchádzať sa bude každú štvrťhodinu.

 

Lanovku a nástupný terminál v Blagoveščensk navrhne holandská architektonická spoločnosť UNStudio.

 

Budova bude mať niekoľko poschodí aj s vyhliadkovou plošinou smerom k rieke Amur.

 

Súčasťou budú tiež terasy a plošiny so zeleňou, záhradou a reštauráciou. "Už z diaľky uvidia cestujúci pamätihodnú stavbu, ako vzhliada smerom k Chej-che," uviedla ruská konzultačná spoločnosť Strelka KB, ktorá pomáha s realizáciou projektu.

 

Spojiť krajiny a kultúry

 

Zakladateľ a šéf UNStudio Ben van Berkel povedal, že pôjde o vôbec prvú lanovku na svete, ktorá spojí dva národy a kultúry. 

 

"Lanovky sú novým typom verejnej dopravy, ktorá je udržateľná, extrémne rýchla, spoľahlivá a účinná. Hoci sa primárne jedná o pragmatické riešenie, ide aj o veľmi sympatický spôsob prepravy, ktorý nám umožňuje uvidieť mestá v úplne novej perspektíve," doplnil van Berkel.

 

 

Projekt na stavbu cezhraničnej lanovky medzi Chej-che a Blagoveščensk je už v pohybe. Hoci môže dizajn utrpieť ešte nejakých zmien, očakáva sa, že stavba lanovky aj jej terminálov sa začne v roku 2020.

 

Spoločnosť UNStudio nie je v tvorbe lanoviek žiadnym zelenáčom. Zostavenie plánu je už napríklad pre švédsky Göteborg či hlavné mesto Holandska Amsterdam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies