Z rozvojovej pomoci dávame najviac Afganistanu, Keni a Srbsku

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 12:37 • 2 min
Z rozvojovej pomoci dávame najviac Afganistanu, Keni a Srbsku

BRATISLAVA - Najviac peňazí zo slovenskej rozvojovej pomoci putovalo v minulom roku do Afganistanu, Kene a Srbska. Ázijskému Afganistanu sme vlani pomohli sumou zhruba 1,8 mil. eur, africkej Keni sme dali približne 1,2 mil. eur a európskemu Srbsku Slovensko poskytlo 1,1 mil. eur. Vyplýva to zo správy ministerstva zahraničných vecí o oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.

slovakia

left justify in out

Približne pol milióna eur sme vyčlenili na pomoc Južnému Sudánu. Do krajín západného Balkánu (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Macedónsko, Srbsko) išlo z našej rozvojovej pomoci celkom 1,9 mil. eur a do štátov Východného partnerstva (Bielorusko, Moldavsko, Ukrajina, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan) 1,7 mil. eur. Krajinám Južného susedstva sme dali 300-tisíc eur a ostatným štátom ďalší jeden milión eur. 

 

Slovensko poskytlo v roku 2013 oficiálnu rozvojovú pomoc v celkovej sume takmer 65 mil. eur s podielom na hrubom národnom dôchodku 0,092 percenta. Z tejto sumy išlo vyše 12 mil. eur na bilaterálnu pomoc a skoro 53 mil. eur na multilaterálnu pomoc formou povinných a dobrovoľných príspevkov do medzinárodných organizácií a medzinárodných finančných inštitúcií. "V porovnaní s rokom 2012 došlo k nárastu objemu poskytnutej oficiálnej rozvojovej pomoci o takmer štyri mil. eur a rastúci trend je naplánovaný aj pre rok 2014 a 2015," uvádza sa v správe. Rezort diplomacie predpokladá, že sa Slovensku podarí v roku 2015 dosiahnuť po prvýkrát podiel 0,1 percenta oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku. "Slovenská republika bude napriek tomu i naďalej zaostávať za cieľmi, ku ktorým sa prihlásila po vstupe do EÚ, a to podiel 0,17 percenta oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku do roku 2010 a 0,33 percenta do roku 2015." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies