Z rokovania vypustili novelu jazykového zákona

NETKY.SK • 22 September 2010, 09:32 • 2 min
Z rokovania vypustili novelu jazykového zákona

Z rokovania vypustili novelu jazykového zákona - Politika Vláda sa na dnešnom rokovaní nebude zaoberať novelou zákona o štátnom jazyku, ktorú predkladá minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Podľa programu dnešného rokovania kabinetu zverejneného na inter

slovakia

left justify in out

img

Vláda sa na dnešnom rokovaní nebude zaoberať novelou zákona o štátnom jazyku, ktorú predkladá minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Podľa programu dnešného rokovania kabinetu zverejneného na internetovej stránke tento bod vypustili.

Konečnú podobu predkladanej novely, mala doriešiť utorková Koaličná rada, pretože zástupcovia koaličných strán sa na dvoch rokovaniach s ministrom kultúry nevedeli na jej podobe dohodnúť. Sporný bol najmä bod o sankciách za porušenie jazykového zákona. Podľa premiérky Ivety Radičovej sa koalícia v utorok dohodla, že „pokiaľ ide o verejné informácie, informácie, ktoré znamenajú bežné napĺňanie verejnej správy, informácie, ktoré znamenajú dostupnosť základných služieb pre občanov, pokiaľ ide o informácie, ktoré by mohli znamenať riziko ohrozenia života, prírodné katastrofy, tak si nedodržiavanie zákona bude vyžadovať sankcie“. Na tomto je podľa Radičovej zhoda. Strany majú teraz ešte týždeň na to, aby sa v oblasti sankcií dohodli. Strany Most-Híd a OKS sú za úplné zrušenie sankcií, strana SaS chcela pokuty ponechať ako možnosť v prípadoch, keď ani napriek upozorneniam nedôjde pri porušení legislatívy k náprave.

Novela by mala zrušiť napríklad súčasné ustanovenie, podľa ktorého musí ministerstvo schvaľovať texty na pamätníkoch, pomníkoch alebo pamätných tabuliach, a tak dohliadať na dodržiavanie jazykového zákona. Stavebníci sa budú môcť v prípade potreby naďalej obracať na rezort so žiadosťou o stanovisko, avšak to už nebude prikazovať zákon. Po novom by sa mala vypustiť nadbytočná povinnosť viesť dvojjazyčne ďalšiu dokumentáciu v školách a školských zariadeniach, v ktorých sa vzdeláva v jazykoch národnostných menšín. Zmenou bude i to, že od povinnosti používať štátny jazyky by po novom nemali mať zamestnanci rezortu dopravy, pôšt, telekomunikácií a príslušníci neštátnych hasičských jednotiek. V oblasti sankcií novela navrhuje úplne zrušenie pokút pre príležitostné tlačoviny v jazyku menšín, určené na kultúrne účely, katalógy galérií, múzeí, knižníc, programy kín, divadiel, koncertov a ostatných kultúrnych podujatí.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies