Z pultov predajní sa vytrácajú kvalitné domáce vína

NETKY.SK • 31 Október 2014, 12:59 • 2 min
Z pultov predajní sa vytrácajú kvalitné domáce vína

BRATISLAVA - Na pultoch maloobchodných predajní sa vyskytuje čoraz menej kvalitných slovenských vín, konštatuje to generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Nouzovská na margo výsledkov inšpekcií za tretí kvartál tohto roka.

slovakia

left justify in out

Takmer v polovici kontrolovaných vzoriek našla Štátna veterinárna a potravinová správa nedostatky. Z 48 hodnotených vzoriek bolo až 23 nevyhovujúcich. O čosi lepšie skončili zahraničné vína, kde z 315 vzoriek neobstálo 18,73 percenta. "Z tohto čísla je zrejmé, že kvalitné slovenské vína sú dodávané do vinoték, respektíve do špecializovaných predajní. Vína, ktoré sa nachádzajú na pultoch obchodných reťazcov v obchodnej sieti, sú vína menej kvalitné," uviedla Nouzovská.

 

Vysvetľuje, že zahraničných vín hodnotili viac nakoľko v predchádzajúcich obdobiach práve tieto vykazovali vysokú porušenosť. Do budúcna však plánujú urobiť aj hlbšiu analýzu domácich vín. Vysoké percento nedostatkov pripisuje tomu, že bol skúmaný malý počet vzoriek, nič to však podľa nej nemení na tom, že išlo o vína nižšej kategórie. "Tu sa jasne prejavila nekvalita suroviny pretavenej do vína, ktorú slovenskí výrobcovia dovážajú," uviedla Nouzovská. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka slovenský vinár, ktorý ponúkol nekvalitné víno, obchodne stráca, pretože si zbytočne pokazil meno u zákazníka, čo pre neho môže byť bolestnejšie ako pokuta, ktorú dostane. "Je to zlá cesta, ktorou sa vydali niektorí vinári, že začínajú ponúkať masové nekvalitné vína," skonštatoval šéf agrorezortu s tým, že prípady v takomto rozmere sa objavili po prvýkrát. Inšpektori si posvietili aj na výrobné podniky, kde zo 119 hodnotených vzoriek nevyhovelo 6,72 percenta. V predajniach sudového vína našli pri 183 vzorkách 23-percentnú porušenosť. 

 

Ako uviedla Nouzovská, najčastejšie nedostatky, ktoré zistili, sa týkali označovania krajiny pôvodu či alergénov. Našli aj sedimenty vo fľašiach, zlý obsah alkoholu, problémom bola aj nedostatočná farba vína. Nedostatky objavili aj v prevádzkovej hygiene. Za zistené pochybenia začali dve správne konania a z predaja bolo stiahnutých viac ako 4 500 litrov nevyhovujúceho vína. 

 

Celkovo bolo počas tretieho kvartálu vykonaných 285 kontrol, najviac až 230 v maloobchodných predajniach, 32 vo výrobných podnikoch a 23 v colných skladoch pri dovoze vín z tretích krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies