Z protestnej hladovky odstúpilo vyše 400 palestínskych väzňov

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 12:29 • 2 min
Z protestnej hladovky odstúpilo vyše 400 palestínskych väzňov

RAMALLÁH - Na 870 sa dnes znížil počet protestujúcich palestínskych väzňov držiacich už 15. deň hladovku, uviedli dnes podľa agentúry AP izraelské oficiálne zdroje.

slovakia

left justify in out

Hladovkárov bolo minulý týždeň celkovo 1300. Hladovkári v izraelských väzniciach chcú dosiahnuť lepšie podmienky, konkrétne viac kontaktov s príbuznými a ukončenie praxe zadržiavania bez súdu.

 

Hladovku začali arabskí väzni 17. apríla, na Deň palestínskych väzňov. Na ich podporu sa začali v Predjordánsku organizovať pochody a sociálne médiá spustili kampaň, v rámci ktorej celebrity z arabského sveta pijú zo solidarity s väzňami slanú vodu.

 

Hovorca izraelskej väzenskej služby však dnes nekonkretizoval, prečo vyše 400 väzňov ukončilo hladovku. Hladovkári sú podľa neho umiestnení v osobitných častiach väznice a sledovaní lekárskym tímom. Niekoľko z nich je umiestnených na samotke, spresnil ešte.

 

Ohľadne hladovky bol Izrael okamžite na jej začiatku skritizovaný Organizáciou za oslobodenie Palestíny (OOP). Jeho hovorkyňa poukázala na tzv. administratívnu väzbu, v ktorej sú osoby držané bez obvinenia "z bezpečnostných dôvodov"; väzba trvá šesť mesiacov a môže byť neobmedzene predlžovaná.

 

Stovky palestínskych väzňov vstúpili do - vtedy 28-dňovej - hladovky aj v roku 2012. V roku 2014 desiatky väzňov držaných bez súdu držali zase hladovku dvojmesačnú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona