Z priestoru pod diaľnicou sa na týždeň stane kultúrne centrum

NETKY.SK • 23 August 2011, 16:47 • 2 min
Z priestoru pod diaľnicou sa na týždeň stane kultúrne centrum

Z priestoru pod diaľnicou sa na týždeň stane kultúrne centrum

slovakia

left justify in out

img

Netradičnú možnosť využívania "hluchého" priestoru pod novým diaľničným mostom priamo v meste ponúkajú počas tohto týždňa členovia považskobystrického občianskeho združenia PBlog. Večery od pondelka do piatka (22.–26.8.) budú v rámci projektu Medzi mestom a mostom pod 36 metrov vysokou estakádou patriť kultúrnym, spoločenským i športovým podujatiam.
      "Časť členov nášho združenia sme architekti a nevyužitý priestor pod diaľnicou je pre nás akousi výzvou. Ide o priestor, ktorý vznikol v súvislosti s diaľnicou a je pre Považskobystričanov v podstate nový. Zmenili sa aj vzťahy, ktoré tu doteraz boli. Zbúrať sa museli nejaké budovy, zmenili sa podmienky na bývanie a budúce využitie tohto priestoru už nikdy nebude také ako doteraz," povedal predseda občianskeho združenia PBlog Peter Lényi.
      Ako dodal, v priebehu týždňa chcú pod estakádou vytvoriť akési kultúrne centrum bez strechy, vytvoriť potenciál na organizovanie kultúrnych akcií. "Budeme tu premietať filmy, organizovať literárne večery s autorským čítaním poviedok, usporiadame poznávaciu cyklojazdu po meste," dodal Lényi s tým, že si nechali vyrobiť niekoľko oddychových drevených modulov, ktoré by po skončení akcie chceli umiestniť v centre mesta a pozorovať, ako na ne budú reagovať ľudia.
      V priebehu týždňa chcú dať priestor aj Považskobystričanom, aby vyjadrili svoj názor na využitie vágneho priestoru pod diaľnicou. Jeden z modulov bude slúžiť nielen ako provizórne premietacie plátno, ale aj ako pult pre diskdžokeja a zároveň ako improvizovaná kuchynka. Už dnes pripravili pre návštevníkov netradičného podujatia podvečerný piknik. Dva z modulov sú čiastočne uzatvorené, takže Lényi nevylučuje, že niektorí členovia združenia budú pod mostom aj prespávať.
      Priestory pod diaľničnou estakádou si združenie prenajalo od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), finančne projekt podporila nadácia Intenda. Účel využitia priestoru pod estakádou je podľa hovorcu NDS Marcela Jánošíka na ľuďoch, ktorí tam bývajú, a NDS nemá záujem podobné aktivity kaziť. Potvrdil tiež, že NDS vyhovela združeniu PBlog na zorganizovanie podujatia pod diaľničným mostom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies