Z prieskumov vyplýva, že väčšina Francúzov dáva prednosť Vallsovi pred Hollandom

NETKY.SK • 30 November 2016, 10:01 • 2 min
Z prieskumov vyplýva, že väčšina Francúzov dáva prednosť Vallsovi pred Hollandom

PARÍŽ - Traja zo štyroch Francúzov sa domnievajú, že premiér Manuel Valls by bol lepším kandidátom ľavice v budúcoročných prezidentských voľbách než súčasný prezident Francois Hollande. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, o ktorých dnes informovala spravodajská televízia BFMTV.

slovakia

left justify in out

Súčasný premiér Valls dostal v prieskume podporu od 74 percent opýtaných, zatiaľ čo Hollanda podporilo 26 percent respondentov. Pokiaľ ide o prívržencov ľavice, v ich tábore sympatizovalo s Vallsom 63 percent opýtaných a s Hollandom 34 percent. Prieskum medzi sympatizantmi vládnucej Socialistickej strany ukázal podobný pomer: 65 percent pre Vallsa proti 34 percentám pre Hollanda.

 

Väčšina opýtaných tiež podporila premisu, že ak Hollande oznámi zámer ísť do primárok ľavice, ktoré sa uskutočnia v dvoch kolách 22. a 29. januára budúceho roka, mal by v nich kandidovať aj Valls.

 

Ide o návrh, ktorý minulú sobotu predložil predseda Národného zhromaždenia, socialista Claude Bartolone. Jeho návrh však narazil na odpor niektorých členov vlády, ktorí deklarovali, že v prípade, že by sa Valls rozhodol kandidovať, musí ako predseda vlády podať demisiu. Z dnes zverejneného prieskumu však vyplýva, že podľa väčšiny respondentov by Valls nemusel podať demisiu, aby sa mohol plne venovať svojej prezidentskej kandidatúre.

 

Primárky pravicových konzervatívcov vyhral nedávno expremiér Francois Fillon, ktorý v druhom kole porazil expremiéra Alaina Juppého.

 

Z nedávnych prieskumov verejnej mienky vyplynulo, že ak by v druhom kole prezidentských volieb Fillon narazil na líderku Národného frontu Marine Le Penovú, vyhral by pomerom hlasov 67 k 33 percentám.

 

V prvom kole volieb by podľa tohto prieskumu Hollande dostal len deväť percent hlasov. Rovnako len deväť percent by získal aj premiér Manuel Valls, keby bol on namiesto Hollanda kandidátom socialistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona