Z prezidentských volieb v KDR vyradili ďalšieho vodcu opozície

NETKY.SK • 26 August 2018, 09:48 • 2 min
Z prezidentských volieb v KDR vyradili ďalšieho vodcu opozície

GOMA - Konžský opozičný líder Jean-Pierre Bemba nebude môcť kandidovať v decembrových prezidentských voľbách. V sobotu o tom informovala konžská vláda.

slovakia

left justify in out

Konžská ústredná volebná komisia spresnila, že Bemba nemôže kandidovať vo voľbách hlavy štátu napriek tomu, že Medzinárodný trestný súd (ICC) ho v júni oslobodil spod obvinení z vojnových zločinov. Naďalej je totiž súdom ICC obvinený z pokusu o podplácanie svedkov. Podľa konžských zákonov sa osoby obvinené z korupcie nesmú uchádzať o volené funkcie.

 

Bemba, bývalý viceprezident KDR a vojenský veliteľ, sa do vlasti vrátil začiatkom augusta po vyše 11 rokoch v zahraničí, z čoho desaťročie strávil za mrežami v holandskom Haagu. V decembrových voľbách novej hlavy štátu chcel vyzvať na súboj svojho rivala, súčasného prezidenta Josepha Kabilu. Kabila však medzičasom oznámil, že o znovuzvolenie sa uchádzať nebude. Uviedol, že kandidátom vládnucej koalície bude Emmanuel Ramazani Shadari.

 

Okrem Bembu konžské úrady zabránili v zaregistrovaní svojej kandidatúry aj bývalému Kabilovmu spojencovi Moisemu Katumbimu, a to tak, že mu nedovolili vstúpiť na konžské územie.

 

Katumbi žije v zahraničí v dobrovoľnom exile, aby sa takto vyhol trestnému stíhaniu vo vlasti. konžská vláda naňho minulý týždeň vydala medzinárodný zatykač. Katumbi - milionár a vplyvný politik - však odmieta, že by niekedy bol konal v rozpore so zákonom.

 

Za opozičné sily bude v prezidentských voľbách kandidovať Félix Tshisekedi, vodca najväčšej opozičnej strany Zväz pre demokraciu a sociálny pokrok a syn zosnulého opozičného aktivistu Etienna Tshisekediho.

 

V KDR sa od roku 1960, keď získala samostatnosť, dosiaľ neodohralo pokojné odovzdanie moci. V rokoch 1996-1997 a 1998-2003 tam zúrila občianska vojna, do ktorej vstúpili aj ďalšie krajiny strednej a južnej Afriky. Konflikty stále sužujú stred a východ KDR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies