Z prevrátenej lode sa zatiaľ podarilo talianskej pobrežnej stráže zachrániť 28 ľudí

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 06:33 • 2 min
Z prevrátenej lode sa zatiaľ podarilo talianskej pobrežnej stráže zachrániť 28 ľudí

RÍM - Pravdepodobne až 700 ľudí zahynulo po tom, ako sa v noci nadnes v Stredozemnom mori prevrátila loď s utečencami na palube. Podľa talianskej pobrežnej stráže sa doposiaľ podarilo zachrániť 28 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

K prevráteniu plavidla, na palube ktorého boli prevažne utečenci z Afriky smerujúci do Európskej únie, došlo asi 30 kilometrov od líbyjských brehov a približne 200 kilometrov južne od talianskeho ostrova Lampedusa.

Loď sa pravdepodobne prevrátila preto, že sa utečenci zhromaždili na jednom boku plavidla, aby na seba upozornili vo chvíli, keď obďaleč plávala obchodná loď.

 

Záchrannej akcie, ktorá stále prebieha, sa zúčastňujú plavidlá talianskej pobrežnej stráže, vrtuľníky talianskych vzdušných síl a obchodné lode. Záchranárom sa zatiaľ podarilo vyzdvihnúť z vody 24 mŕtvych tiel. K nešťastiu došlo len niekoľko dní po tom, ako organizácia Save the Children oznámila, že po stroskotaní lode s utečencami, ku ktorému došlo taktiež pri líbyjských brehoch, zostalo nezvestných takmer 400 ľudí.

 

"Ak sa počet obetí tejto najnovšej tragédie potvrdí, bude to znamenať, že v priebehu ostatných desiatich dní prišlo v Stredozemnom mori o život viac ako 1000 ľudí," uviedla pre taliansku televíziu Sky TG24 hovorkyňa Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) Carlotta Samiová.

 

Taliansko dlhodobo žiada svojich európskych partnerov, aby mu pomohli zvládať prílev utečencov smerujúcich k jeho pobrežiu. "Ide o tragédiu skutočne obrovských rozmerov, ktorá len dokazuje, že Európa musí zakročiť a nasadiť adekvátne záchranné prostriedky," dodala Samiová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona