Z prebytku rozpočtu splatí BBSK časť dlhu SAD-kám

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 18:29 • 2 min
Z prebytku rozpočtu splatí BBSK časť dlhu SAD-kám

POLOMKA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) použije 80 percent z dosiahnutého prebytku za vlaňajšok na úhradu svojich záväzkov voči dopravcom zabezpečujúcim prímestskú autobusovú dopravu na jeho území.

slovakia

left justify in out

Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí župní poslanci pri schvaľovaní záverečného účtu BBSK za minulý rok.

 

Ako vyplýva zo záverečného účtu, BBSK dosiahol za minulý rok disponibilný prebytok takmer 8,91 milióna eur, z čoho vyše 8,35 milióna eur tvorí zostatok finančných operácií. Krajské zastupiteľstvo na návrh poslanca Jaroslava Demiana rozhodlo, že takmer 7,13 milióna eur z tohto prebytku sa použije na úhradu záväzkov, ktoré vznikli v minulom a predminulom roku voči Slovenskej autobusovej doprave (SAD) Zvolen a SAD Lučenec, a zvyšných vyše 1,78 milióna eur zostane v rezervnom fonde na financovanie investičných programov BBSK. „Za posledné roky je to najlepší hospodársky výsledok. Minulý rok bol naozaj výnimočný a mohli sme dnes rozhodnúť, ako tieto prostriedky použijeme. Dohodli sme sa, že 80 percent z tohto rezervného fondu pôjde na krytie strát spoločností SAD Zvolen a SAD Lučenec za výkony vo verejnom záujme v prímestskej doprave. Myslím si, že je dobre, keď používame prebytok práve na znižovanie záväzkov,“ povedal Demian. Pripomenul, že týmto rozhodnutím sa rieši aj mimoriadna situácia, keď si dopravcovia vymáhajú od BBSK svoje pohľadávky súdnou cestou prostredníctvom návrhov na vydanie platobných príkazov. Z prebytku hospodárenia sa však vyrieši len časť dlhov voči dopravcom za uplynulé dva roky, ktoré sú celkovo vyše 9 miliónov eur, z čoho si súdnou cestou vymáhajú takmer 7,61 milióna eur plus úroky. 

 

Poslanci sa v diskusii zhodli so županom Marianom Kotlebom, že tvorba dlhov voči dopravcom z nepreplatených strát za výkony vo verejnom záujme patrí k najväčším problémom BBSK. Na návrh poslankyne Lenky Balkovičovej zastupiteľstvo Kotlebu požiadalo, aby do 30 dní predložil právnu analýzu zmluvných vzťahov s dopravcami a návrh riešenia ekonomizácie a optimalizácie verejnej dopravy v kraji. „Je potrebné, aby sa táto oblasť riešila, aby sa prijali také opatrenia, ktoré prinesú osoh ľuďom, ale zároveň aby BBSK nemusel vynakladať toľko finančných zdrojov na verejnú dopravu,“ uviedla Balkovičová. Upozornila tiež na to, že SAD Zvolen si vo faktúrach vykazuje vyššiu sumu za kilometer než SAD Lučenec. „My nevieme, čo ovplyvňuje túto cenu a bez podrobnej analýzy nie je možné urobiť jednoznačný záver,“ dodala Balkovičová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies