Z poslaneckých klubov za volebné obdobie odišlo 25 poslancov

NETKY.SK • 14 Január 2016, 14:53 • 2 min
Z poslaneckých klubov za volebné obdobie odišlo 25 poslancov

BRATISLAVA – Takmer pätina poslancov zmenila za volebné obdobie stranícky dres, respektíve odišla z poslaneckého klubu strany, za ktorú kandidovali v parlamentných voľbách. Zo 150 poslancov v šiestich poslaneckých kluboch za štyri roky svoj klub opustilo 25 zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

Jediná strana, ktorá neprišla o žiadneho poslanca, bol vládny Smer-SD, ktorý končí tak, ako začínal, teda s 83 ľuďmi. Mandátu sa síce vzdali niekdajší predseda NR SR Pavol Paška a Vladimír Jánoš, obvinený z týrania manželky, tých však doplnili ďalší straníci.

 

Naopak, absolútne rozbitý skončil poslanecký klub SDKÚ-DS, z pôvodne jedenástich členov zostal jediný - predseda strany Pavol Frešo, všetci ostatní kolegovia zo strany aj klubu vystúpili a poslanecký klub zanikol.
Najlepšie z pohľadu počtu zákonodarcov dopadol opozičný Most-Híd, ktorý ako jediný zo všetkých končí volebné obdobie silnejší o jedného poslanca. Most-Híd v roku 2012 začínal s 13 členmi a teraz ich má 14, hoci martinský primátor Andrej Hrnčiar zo strany aj z klubu odišiel. Hrnčiar sa však mandátu vzdal, čo znamená, že jeho miesto zaujala náhradníčka Edita Pfundtner. Keďže poslanecký klub Most-Híd posilnila aj Lucia Žitňanská, ktorá odišla z SDKÚ-DS, poslancov má Most-Híd viac ako pred štyrmi rokmi.

 

KDH si udržalo identický počet členov poslaneckého klubu, a to 16, aj keď klub postupne opustili Daniel Lipšic, Jana Žitňanská, Radoslav Procházka a Marián Kvasnička. Žitňanská ako europoslankyňa o mandát prišla, Procházka sa ho vzdal, takže poslanecký klub doplnili náhradníci z vlastných radov. Keďže do klubu kresťanských demokratov vstúpili Jozef Mikuš (predtým SDKÚ-DS) a Alojz Hlina (predtým OĽaNO), počty zostali rovnaké.

 

Poslanecký klub OĽaNO sa zmenšil zo 16 na 12 členov. Obyčajných ľudí opustili Alojz Hlina, Mária Ritomská, Mikuláš Huba, Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc, posilnil ho Daniel Lipšic (predtým KDH).

 

SaS volebné obdobie končí s ôsmimi poslancami z pôvodne jedenástich. Liberálov opustila pätica zákonodarcov Jozef Kollár, Juraj Miškov, Martin Chren, Daniel Krajcer a Juraj Droba. Vtedy poslanecký klub SaS zanikol, keďže počet členov klubu bol nižší ako osem. Neskôr sa vrátil Droba, a pribudol aj niekdajší poslanec SDKÚ-DS Eugen Jurzyca. Hoci SaS požiadala o zriadenie klubu, keďže opäť disponovala osmičkou zákonodarcov, vládny Smer-SD to zamietol a neskôr zmenil zákon. Po novom rokovací poriadok jednoznačne hovorí, že poslanecký klub musí mať minimálne osem členov počas celého volebného obdobia, a ak je jeho počet nižší, zanikne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona