Z poškodeného závodu vo Fukušime uniká rádioaktívna voda

NETKY.SK • 6 August 2013, 08:46 • 2 min
Z poškodeného závodu vo Fukušime uniká rádioaktívna voda

TOKIO - Z japonskej poškodenej elektrárne vo Fukušime uniká vysoko rádioaktívna voda a presakuje do mora, informovali v pondelok tamojšie úrady.

slovakia

left justify in out

Kontaminovaná spodná voda, ktorá prerazila podzemnú bariéru a stúpa k povrchu, prekračuje povolené limity na rádioaktívny odpad, povedal pre agentúru Reuters Šindži Kindžo, veliteľ zásahovej jednotky japonského Úradu pre jadrový dozor, ktorá sa pokúša havarijnú situáciu vyriešiť.

"Protiopatrenia naplánované spoločnosťou Tokyo Electric Power Co (Tepco) sú len provizórne," povedal Kindžo a dodal, že "Tepco túto krízovú situáciu neberie dostatočne vážne. Preto odstraňovanie následkov katastrofy nemôžeme nechávať len na Tepco". Spoločnosť Tepco bola podrobená zničujúcej kritike za to, že nebola schopná pripraviť sa na obrovské vlny cunami v roku 2011 a následné zemetrasenie, ktoré poškodilo Fukušimu. Kritizovali ju aj za nedostatočnú reakciu na roztavenie reaktora a napokon obvinili zo zakrývania nedostatkov.

Nebolo hneď jasné, akú hrozbu môže kontaminovaná voda predstavovať. V prvých týždňoch po katastrofe japonská vláda povolila spoločnosti Tepco vyliať desaťtisíce ton kontaminovanej vody do Tichého oceánu ako núdzové opatrenie. Vypustenie rádioaktívnej vody však ostro kritizovali susedné štáty, ako aj miestni rybári. Spoločnosť už sľúbila, že nebude rádioaktívnu vodu vypúšťať do mora bez súhlasu miestnych obcí.

"Pokiaľ nebudeme presne vedieť, aká je hustota a objem vytekajúcej vody, nemôžem presne povedať, aký bude jej dopad na oceán," uviedol Micuo Uemacu z Centra pre medzinárodnú spoluprácu Inštitútu pre výskum atmosféry a oceánu Tokijskej univerzity.

V Spojených štátoch na opačnom brehu Tichého oceánu nervozitu cítiť nebolo. "Pri takomto rozriedení, ku ktorému dôjde, je akýkoľvek objem toxického materiálu vypusteného v Japonsku u nás nezistiteľný," konštatoval David Yogi, hovorca Americkej agentúry na ochranu životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona