Z pomoci Európy Cypru môžu údajne vyťažiť najmä bohatí Rusi

NETKY.SK • 4 November 2012, 19:50 • 2 min
Z pomoci Európy Cypru môžu údajne vyťažiť najmä bohatí Rusi

Z pomoci Európy Cypru môžu údajne vyťažiť najmä bohatí Rusi

slovakia

left justify in out

img

Žiadosť Cypru o finančnú pomoc od Európskej únie spôsobuje nemeckej kancelárke Angele Merkelovej nemalé hlavybolenie, keďže sa ukazuje, že najviac z tejto pomoci vyťažia bohatí Rusi. 

Uviedol to nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa odvolal na tajnú správu nemeckej Spolkovej spravodajskej služby BND.

Cyprus stále rokuje s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach pomoci, ktorá by mala dosiahnuť okolo 10 miliárd eur. Dôvodom sú problémy dvoch najväčších cyperských bánk v dôsledku ich previazanosti s gréckym trhom.

Rozsah plánovanej pomoci je síce v porovnaní s objemom financií pre Grécko či iné krajiny eurozóny malý, no správa BND o praní špinavých peňazí na Cypre poukazuje na vysoké politické riziko tejto pomoci, dodal Der Spiegel. 

"Správa BND ukazuje, kto bude v najväčšej miere profitovať z miliárd eur poskytnutých Cypru z peňazí európskych daňových poplatníkov. Budú to ruskí oligarchovia, podnikatelia a mafiáni, ktorí si na Cypre ukladajú peniaze z nelegálnych aktivít," píše týždenník.

Cyprus je populárnou destináciou pre mnohých ruských podnikateľov vďaka nízkym firemným daniam. Cyperská vláda tvrdí, že za posledné desaťročie sprísnila pravidlá v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a v súčasnosti v tejto oblasti spĺňa medzinárodné pravidlá. Podľa správy BND, ako aj niektorých európskych predstaviteľov však "pretrvávajú veľké pochybnosti" o implementácii týchto pravidiel.

Správa BND uvádza, že ruskí občania si na účty cyperských bánk uložili okolo 21 miliárd eur. To je viac ako ročný hrubý domáci produkt Cypru v objeme 17 miliárd eur.

Nemecko, najväčšia ekonomika eurozóny, by mala poskytnúť Cypru viac než 2 miliardy eur. Nemci sú však čím ďalej, tým menej ochotní nalievať miliardy eur do záchrany krajín na juhu Európy. Carsten Schneider z najväčšej nemeckej opozičnej strany SPD povedal, že jeho strana bude v parlamente hlasovať za pomoc Cypru len v prípade splnenia určitých podmienok. Medzi ne patrí "úprava" súčasných nízkych firemných daní a výraznejšie pritvrdenie v boji proti praniu špinavých peňazí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies