Z pokladov Biblie: Toto jedno si vraj máme chrániť nado všetko!

NETKY.SK • 2 August 2022, 09:25 • 2 min
Z pokladov Biblie: Toto jedno si vraj máme chrániť nado všetko!

Ťažká je niekedy úloha človeka, lebo svet má širokú náruč, do ktorej sa mu zmestí dobré aj zlé, šťastné aj nešťastné. Ťažká je zodpovednosť, lebo zvereného je veľa-preveľa, a treba sa starať, polievať, a, áno, i chrániť.

slovakia

left justify in out

Nekonečne dlho by sa dali počúvať prednášky vyučujúce o dôležitosti chrániť si financie alebo ako by odborníci múdri aj skúsení, vedeli poradiť, ako jednať so zdravím a vedome, ale i nevedome ho nepoškodzovať. Chrániť by sa mali vzťahy, či takého alebo onakého druhu, lebo pre každý jeden je nevyhnutná spoločná vášeň na pokračovanie.

 

Zo sveta: António Guterres: Pokúšame šťastie, kým stojíme na prahu jadrovej vojny

 

img

 

Rovnako nutné je však dávať pozor i na oči, aby nehľadeli, kam hľadieť nemajú, na uši, aby nepočuli, čo im nie je dané počuť a ústa, aby nevyriekli slová, čo sa nebudú dať vziať späť. Predsa je jedno, jedno, čo vyčnieva. Jedno, ktoré je silné, a predsa sa ľahko zlomí. Jedno, ktoré sa síce i po posekaní na tisíc kúskov môže zlepiť, ale viac nikdy nebude ako predtým. Nikdy viac.

 

Do Biblie je vtesnaná istá veľmi výnimočná kniha s dokonalým názvom Príslovia. Je to múdrosť ponúknutá v slovách, je to učiteľ bez tváre, ponechaný len v riadkoch. A v jednom verši kráľ Šalamún, považovaný za autora, napísal:

„Nado všetko si chráň svoje srdce, lebo z neho pramení život.“

 

img

 

Hoc je to len jedna veta, spôsob, akým sa prihovárala ľuďom vtedy a aj dnes a prihovorí sa aj tým, čo prídu po nás, nenecháva nikoho na pochybách, že je to dôležité. Že je to čosi, nad čím by sme sa mali zamyslieť. Že je to niečo, čo sa oplatí pripomínať si zasa a zasa.

 

Chrániť si srdce neznamená nikomu neveriť, to nie. Veď si máme byť vzájomne nablízku a naše spojenia jakživ nepoplynú hladko bez dôvery. Avšak je na zvážení, že nie každý si zaslúži, aby sme mu srdce vložili do rúk a je správne vyčkať, kým vyzradíme slabosti a ukážeme svoje strachy.

 

img

 

Chrániť si srdce neznamená, že nemáme odpúšťať, naopak, Boh sám je zhovievavý a milosrdný a k rovnakým cnostiam volá i nás, Jeho stvorenia. Avšak ak ktosi opakovane zradil, ak skúsenosť vraví, že srdce bolo viac ráz zranené a spamätanie sa trvalo dlho, potom je naozaj vhodné spytovať sa, či opätovné hľadanie dôvernosti dopadne inak. Či nie je nemúdre pokúšať sa plávať v tých istých vodách, keď sme sa predtým skoro utopili.

 

Prečítajte si aj: Pripomíname si Pamätný deň rómskeho holokaustu. Na čo podľa ministra Korčoka zabúdame?

 

img

 

Chránenie srdca má čo do činenia s nastavovaním si  zdravých hraníc, so skutočnou láskou, čo ľúbi, ale i vidí, s múdrosťou, ktorá je mierumilovná, ale ani nezabúda na logiku. Chránenie srdca znamená i poslušnosť voči Bohu, lebo keď to raz ustanovil vo svojom slove, potom na to mal iste vynikajúci dôvod. Chránenie srdca znamená hľadanie zdravia. Kto si chráni srdce, miluje život.

 

Z domova: K čomu vyzýva minister Jaroslav Naď členov strany SaS?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies