Z poistenia domácnosti vám preplatia aj ukradnutý bicykel, pamätajte však na toto!

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 09:08 • 2 min
Z poistenia domácnosti vám preplatia aj ukradnutý bicykel, pamätajte však na toto!

BRATISLAVA - S teplejším počasím sa viac ľudí presúva aj na bicykli. Vďaka tomu ale stúpa a počet krádeží tohto dopravného prostriedku. Ako sa chrániť?

slovakia

left justify in out

Cyklistika sa v poslednom období dostáva do popredia stále viac. Ide nielen o ekonomickú a ekologickú formu dopravy, ale často, najmä v dopravných špičkách, ušetrí aj veľa času. Okrem toho si aj rozhýbeme telo a doprajeme mu trochu fyzickej aktivity.

 

img

 

Bicykel je dnes bežnou súčasťou takmer každej rodiny. Ľudia sú zároveň ochotní do tohto dopravného prostriedku investovať viac finančných prostriedkov, čo, samozrejme, láka aj zlodejov. Podľa policajnej štatistiky zmizlo na Slovensku v minulom roku 664 bicyklov, čím zlodeji spôsobili cyklistom škodu vo výške 490.000 eur. Žiaľ, objasniť sa podarilo len 28 percent prípadov. Ani to však pre majiteľov bicyklov nemuselo znamenať úspech, pretože obvykle sa našiel len páchateľ, bicykel už nie.

 

Cyklisti by si však mali uvedomiť jednu zásadnú vec. Pokiaľ majú poistené zariadenie domácnosti, kryté majú aj športové potreby, teda aj bicykle, pokiaľ ich skladujú v pivniciach či garážach, nakoľko aj odtiaľ miznú čoraz častejšie. Aby ich však po krádeži odškodnili musia spĺňať niekoľko podmienok správneho zabezpečenia.

 

img

 

"Základnou podmienkou na uplatnenie si nároku na odškodnenie za ukradnutie bicykla je prekonanie zmluvne dohodnutého spôsobu zabezpečenia stanoveného poisťovňou. Mimobytové priestory ako garáž a pivnica, v ktorých skladujete bicykle, musia mať plné steny, to znamená murované, drevené, železné bez medzier. Uzamykací systém vstupných dverí do týchto priestorov musí byť zložený z bezpečnostného zámku, ktorý tvorí zadlabávací zámok, bezpečnostná cylindrická vložka a bezpečnostné kovanie. V prípade, ak napríklad pivnica v bytovom dome nespĺňa uvedené parametre zabezpečenia, avšak vstupné dvere do pivničných priestorov, v ktorých sa pivnica nachádza, sú plné s bezpečnostným zámkom a boli násilne prekonané, bude poistné plnenie poskytnuté do nižšieho limitu. Ak sa páchateľ dostal k bicyklu do priestoru, akým je napríklad byt, rodinný dom, garáž, pivnica, vedľajšia stavba cez zámok, ktorý nespĺňa zmluvne stanovené parametre zabezpečenia, poisťovňa nemusí vzniknutú škodu preplatiť," radí Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku Uniqa poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona