Z peňazí potrebných na pomoc Jemenu poskytli darcovia zatiaľ iba 3 percentá

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 18:26 • 2 min
Z peňazí potrebných na pomoc Jemenu poskytli darcovia zatiaľ iba 3 percentá

KÁHIRA - Darcovia doposiaľ poskytli len tri percentá z cieľovej sumy peňazí, ktorou má byť financovaný plán s cieľom zabezpečiť naliehavo potrebnú pomoc pre obyvateľov Jemenu zasiahnutých občianskou vojnou. Upozornil na to dnes Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

slovakia

left justify in out

"V priebehu prvých dvoch mesiacov roka 2017 získal Plán humanitárnej odozvy v Jemene iba tri percentá financií - 62,9 milióna dolárov z požadovaných 2,1 miliardy dolárov -, určených na životy zachraňujúcu pomoc pre 12 miliónov ľudí," uviedol OCHA v zverejnenom vyhlásení.

 

Najvýznamnejšími spomedzi doterajších darcov sú podľa tejto humanitárnej agentúry OSN Británia, Nemecko, Spojené štáty, Švédsko a Japonsko.

 

"Humanitárna situácia v Jemene je katastrofálna a naďalej sa zhoršuje. Sú naliehavo potrebné ďalšie zdroje, aby umožnili a podporili humanitárnu odozvu v kritickom období," upozornil OCHA.

 

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien vo februári vyhlásil, že na humanitárnu pomoc sú odkázané viac ako dve tretiny z odhadovaných 27 miliónov obyvateľov Jemenu.

 

Chudobný Jemen už pred vypuknutím vojny trpel nedostatkom potravín a vody. Tamojší šiitskí povstalci využili zúfalú situáciu a začali viesť vojnu proti medzinárodne uznanej jemenskej vláde. Odvtedy pri bojoch zahynulo vyše 7000 ľudí a viac ako dva milióny pred nimi ušli z domovov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona