Z Pardubíc odletela zásielka munície pre Kurdov

NETKY.SK • 20 December 2014, 18:51 • 2 min
Z Pardubíc odletela zásielka munície pre Kurdov

PRAHA - Nová zásielka českej munície pre Kurdov bojujúcich proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS) odletela dnes predpoludním z letiska v Pardubiciach.

slovakia

left justify in out

Americké vojenské lietadlo odviezlo vyše 5000 nábojov pre pancierové päste, vyhlásila dnes hovorkyňa českej armády Jana Růžičková, ktorú citoval spravodajský portál Novinky.cz.
      

"Celkovo sa zo skladov Armády českej republiky uvoľnilo 5000 kusov striel do ručnej protitankovej zbrane RPG-7 s hmotnosťou 27 ton," povedala Růžičková. Arzenál preváža z Pardubíc do irackého Irbílu veľkokapacitné transportné lietadlo americkej armády typu C-17 Globemaster.
      

Z Česka už na jeseň odoslali na pomoc Kurdom osem miliónov guľometných nábojov s celkovou hmotnosťou 250 ton. Arzenál prepravilo do irackého Irbílu na štyrikrát kanadské lietadlo C-17 Globemaster koncom septembra, napísal portál Novinky.cz.
      

Česká republika tiež Kurdom ponúkla desať miliónov nábojov pre útočné pušky Kalašnikov a 5000 ručných granátov.
      

Darovanie munície Kurdom v hodnote 41 miliónov korún (v prepočte zhruba 1,5 milióna eur) česká vláda schválila v polovici augusta. Celkovo išlo o 500 ton materiálu zo starších armádnych zásob.
      

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek na novembrovej návšteve v Iraku ponúkol podľa serveru Novinky.cz Kurdom zraneným v boji s radikálmi IS na severe Iraku možnosť liečby v českých kúpeľoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies