Z ostrova Sulawesi hlásia už 405 mŕtvych

NETKY.SK • 30 September 2018, 08:35 • 2 min
Z ostrova Sulawesi hlásia už 405 mŕtvych

PALU - Zemetrasenia a cunami, ktoré zasiahli indonézsky ostrov Sulawesi, si vyžiadali už 405 mŕtvych. Podľa ministerstva informácií všetci zomreli v meste Palu.

slovakia

left justify in out

Hovorca indonézskej národnej agentúry na zmierňovanie následkov katastrof Sutopo Purwo Nugroho dodal, že počet mŕtvych bude narastať. Záchranári pátrajú po obetiach, ktoré zostali uväznené v troskách budov. Zástupca záchranárov Muhammad Syaugi uviedol, že z trosiek hotela Roa-Roa stále počujú kričať o pomoc približne 50 ľudí.

Nugroho povedal, že "desiatky až stovky" ľudí boli na plážovom festivale v Palu, kde ich v piatok zasiahla cunami. Ich osud zatiaľ nie je známy. Stovky zranených osôb ošetrujú v poškodených nemocniciach. Prezident krajiny plánuje prísť na miesto v nedeľu.

Úrady majú zatiaľ len málo informácií zo spustošených miest Donggala a Mamuju, a to pre zničené cesty a poruchy telekomunikácií. Niektorí obyvatelia sa vracajú do svojich domov, aby si odniesli veci, ktoré tam zostali. Situáciu využili aj zlodeji, ktorí vykrádajú nákupné stredisko, i keď mu hrozí zrútenie.

Centrálnu časť ostrova zasiahli vlny vysoké tri metre po tom, ako tam udrelo niekoľko zemetrasení, pričom najsilnejšie malo magnitúdu 7,5. V Indonézii, ktorá sa nachádza v takzvanom Ohnivom kruhu, sú zemetrasenia pomerne časté. Zemetrasenie s magnitúdou 9,1 a následné vlny tsunami zabili v decembri 2004 asi 230-tisíc ľudí v tucte krajín.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona