Z okolia sýrskej Rakky od apríla utieklo vyše 200-tisíc ľudí

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 10:11 • 2 min
Z okolia sýrskej Rakky od apríla utieklo vyše 200-tisíc ľudí

NEW YORK - Od prvého apríla opustilo svoje domovy vyše 200-tisíc civilistov z okolia sýrskeho mesta Rakka, ktoré je hlavným mestom militantnej organizácie Islamský štát (IS). Z nich asi 30-tisíc odišlo tento mesiac.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedla počas videohovoru na stretnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) námestníčka generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Ursula Müller, v obkľúčenom meste sa podľa odhadov nachádza ešte "20 až 50-tisíc ľudí", ktorí nemajú možnosť ujsť.

Müller, ktorá sa prihovárala z Jordánskeho Ammánu, tiež vyjadrila nespokojnosť s poskytovaním pomoci v oblasti. Podľa nej OSN poslala tento mesiac pomoc len do pár ťažko dostupných oblastí v Sýrii, ale na žiadne obliehané miesto. Vinu pripísala sýrskej vláde, ozbrojeným skupinám, neistote a bojom. Müller tiež uviedla, že humanitárne podmienky sú pre vysídlencov z provincie Rakka náročné, keďže tam teploty teraz dosahujú takmer 50 stupňov Celzia. Obavy vzbudzuje aj ich ochrana mimo táborov, v ktorých momentálne žijú, povedala.

Sýrske povstalecké sily podporované Spojenými štátmi dobyli už takmer polovicu mesta Rakka, no ich postup spomaľuje obrovské množstvo výbušnín nastražených extrémistami. Tie spolu s bojmi a náletmi občanom mesta komplikujú útek.

 

"Ako napredujú vojenské operácie, zväčšujú sa naše obavy o ďalšie obete medzi civilistami," uviedla Müller a podotkla, že tieto obavy spôsobujú správy o tom, že bojovníci IS používajú civilistov ako ľudské štíty. Ako sa tiež vyjadrila, OSN a jej partneri sú im pripravení pomôcť, hneď ako im bezpečnostné podmienky umožnia dostať sa k nim.

Námestníčka tiež uviedla, že OSN zaznamenalo pokles násilností v niektorých oblastiach krajiny odvtedy, čo sa Rusko a Irán podporujúci prezidenta Baššára al-Asada a Turecko, ktoré stojí na strane opozičných síl, dohodli na pláne vytvoriť v Sýrii štyri deeskalačné zóny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies