Z okolia sopky na Bali evakuovali tisíce ľudí

NETKY.SK • 22 September 2017, 10:09 • 2 min
Z okolia sopky na Bali evakuovali tisíce ľudí

DENPASAR - Evakuáciu tisícov ľudí si vynútila zvýšená aktivita sopky Agung vo východnej časti indonézskeho ostrova Borneo.

slovakia

left justify in out

Vulkán Agung (3142 m) je najvyšším vrchom na Borneu. V posledných dňoch tam seizmológovia zaznamenali otrasy, dym z krátera a ďalšie náznaky toho, že dochádza k stúpaniu magmy k zemskému povrchu.

 

Sopečná aktivita dosahuje tretí stupeň na štvorstupňovej škále. Pre obavy, že by mohlo dôjsť k erupcii, vyhlásili miestne úrady v okruhu šiestich kilometrov od krátera uzavretú zónu.

 

Doposiaľ preventívne evakuovali takmer 6000 obyvateľov okolitých obcí a tento počet zrejme ešte narastie.

 

V okolí sopky Agung, ktorá patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické lokality na Bali, vyhlásili aj zákaz turistiky a kempovania. Miestne medzinárodné letisko v Denpasare však zatiaľ funguje v bežnom režime.

 

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies