Z okolia bytovky pod zvolenským Pustým hradom, kde býva 350 Rómov, odviezli 62 m3 odpadu

NETKY.SK • 4 September 2015, 14:17 • 2 min
Z okolia bytovky pod zvolenským Pustým hradom, kde býva 350 Rómov, odviezli 62 m3 odpadu

ZVOLEN - Asi 62 kubických metrov (m3) odpadu odviezli od 20. augusta po piatich upratovaniach z okolia sociálnej bytovky pod zvolenským Pustým hradom pracovníci firmy, ktorá zabezpečuje odvoz odpadu. V bytovke žije aktuálne asi 350 Rómov, z toho je asi 180 detí.

slovakia

left justify in out

"Na upratovaní sa podieľali terénni pracovníci a pracovníci komunitného centra, aktivační pracovníci pochádzajúci z bytovky, ako aj ďalší občania i deti," uviedla pre TASR Eva Ježovičová z Mestského úradu (MsÚ) vo Zvolene. Pri odstraňovaní nečistôt pomáhajú tak isto občania vykonávajúci trest povinnej práce. Na každej brigáde sa zúčastnil iný počet ľudí, na prvých troch aj 11 stálych dobrovoľníkov, počty sa v priemere pohybovali okolo 30 ľudí.

Ochota Rómov zapojiť sa do upratovania je podľa pracovníkov úradu rôzna. Podarilo sa však motivovať rómske deti, ktoré sa zapájajú do aktivít komunitného centra.

 

„Deti majú v neďalekom komunitnom centre miesto, kde môžu tráviť čas, získavajú základné návyky – napríklad u nás prvýkrát vidia zubnú kefku a učia sa, ako ju treba používať,“ hovorí Mária Koreňová z Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny na MsÚ vo Zvolene. Komunitné centrum Romano Jilo je zároveň miestom, kde si deti robia domáce úlohy, venujú sa tvorivým prácam, rozvíjajú svoj hudobno-tanečný talent.

 

Sústavná práca s Rómami z bytovky pod Pustým hradom je podľa Koreňovej dôležitá, aj keď nie vždy vidieť výsledky. „Keby sme s nimi však nepracovali, situácia by bola podstatne horšia,“ vysvetľuje.

 

Spoločné upratovanie chce sociálny odbor opakovať pravidelne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies